151107.jpg

Artiklar

Höstupptagningen A-Ö

Vi har samlat ihop en checklista med en rad tips, råd och tankar som kan vara bra att ha så här i båtupptagningstider.

Text: Redaktionen • 2008-10-10 Uppdaterad 2022-09-07

Höstupptagningens A-Ö

Vi har samlat ihop en checklista med en rad tips, råd och tankar som kan vara bra att ha så här i båtupptagningstider.

A

Avgaskröken, som sitter monterad på avgaslimpan är känslig för korrosion och bör kontrolleras. Kolla i skarven mellan limpa och krök. Ser man rostantydningar där är det nog läge för ett byte. Ofta byter man limpa och krök samtidigt och generellt kan man säga att livslängden för paketet är 10-20 år. Det kan naturligtvis variera beroende på om man kör i salt- eller sötvatten. I PB nummer 3-08 finns beskrivet steg för steg hur du byter avgassystem på en motorbåt.

B

Byt olja. Inte fel att göra inför varje vinter även om det inte är nödvändigt. Ny olja skyddar mot korrosion.

Gör oljebytet medan båten fortfarande är i vattnet. Varmkör motorn för att få oljan lättflytande och enkel att pumpa ur. Kolla instruktionsboken för lämpligaste stället att pumpa ur oljan. På sidan XX kan du läsa vårt test av oljepumpar.

Efter oljebyte, starta motorn och kör ett par minuter för att få runt den nya oljan ordentligt i motorn. Överfyll inte, oljan ska nå upp till maxstrecket på stickan.

Glöm inte att byta oljefilter. Kolla vårt test av filteravdragare på sidan XX. Du kan också köra en skruvmejsel genom filtret men glöm då inte att lägga något under för att samla upp oljan som läcker ut. En del äldre motorer har en slags kam istället för oljefilter. Ta ut och rengör i fotogen eller bensin och montera sedan tillbaka.

Byt också olja i backslaget. Ibland finns också en oljesil som ska rengöras.

Töm bränslefiltret. Kan sitta flera på motorn. Antingen av sorten som ska tömmas på vatten eller så har de en insats som ska bytas. Skadar inte att byta insatserna varje år.

Batterierna bör rengöras och laddas. Ett fulladdat batteri klarar 63 minusgrader. Koppla loss kablar från batteriet och rengör poler och utsidan. Stödladda eventuellt någon gång under vintern. Tänk på att ett batteri laddas ur snabbare ju varmare det förvaras.

D

Drevet mår också bra av ett oljebyte. Gör det när båten kommit upp på land. Kör motorn efteråt för att få den nya oljan att gå runt ordentligt. Se till att använda rätt sorts olja

Drivremmar bör kollas. Kanske är de slitna eller behöver spännas.

E

Elsystemet. Spruta lite universalspray (typ 5-56 eller WD-40) i säkringarna och i fördelarlocket på bensinmotorn.

F

Försäkring. Kolla vad din försäkring täcker. Det har blivit populärt att ta upp båten med masten på. Tänk på att kolla upp vad som gäller om din båt skulle välta och skada andra båtar.

G

Gummibälgar. Kolla bälgarna som skyddar drevet mot vatteninträngning. Bör bytas vartannat till vart tredje år. Kika även på avgasbälgen.

Genomföringar ska vara öppna under vintern så att inte eventuellt kvarvarande vatten spränger ventiler och kranar.

K

Konservering. Häll glykolblandning i kylvattensystemen. Förhindrar att värmeväxlaren fryser sönder och förhindrar rostangrepp i systemet. Blanda 50-50 med vatten till sjövattensystemet.

På sidan XX kan du läsa flera läsartips om metoder för konserveringen.

Tänk på att sjövattenpumpens impeller inte mår bra av torrkörning, så se till att allt är förberett innan du drar igång. Byt gärna impeller till kommande säsong.

Om du inte har koll på glykolblandningen i ditt färskvattensystem så töm och ersätt med ny blandning enligt instruktion på glykoldunken. Gör bytet innan du varmkör motorn så att blandningen får en chans att cirkulera i hela systemet.

Det finns två vanliga typer av glykol: etylenglykol som är vanligast till motorns kylsystem och propylenglykol som är något mindre giftig. Sistnämnda ska också fungera till konservering. De två olika glykolsorternas fryspunkt vid 50-50-blandning skiljer sig bara 1 grad.

Häll inte glykol i toaletten, gummipackningarna mår inte bra av det. Töm toan på vatten istället. Häll aldrig glykol direkt på marken, ta med den till miljöstation!

M

Se över masten. Gör rent och kolla igenom infästningar, stag, vant och fall efter sprickor och förslitningar. Universalsprej på kontakter och i lanternor. Tar du upp med masten på så se till att släppa lite på vanten för att ge metallen utrymme att röra sig vid temperaturväxlingar.

P

Propellern. Kolla att den inte är skadad. Många propellrar kan riktas om eller repareras. Propellern är stöldbegärlig och ligger nog säkrast hemma i garaget över vintern. Glöm inte att fetta in propelleraxeln.

S

Skrovgenomföringar. Kolla alla genomföringar. Vrid och böj ganska omilt för att se om det finns sprickor i slangar. Byt hellre en gång för mycket och när du byter, se till att sätta dit en ändamålsenlig slang av rätt kvalitet.

T

Tanken. Fyll eller töm tanken helt. En bensintank bör vara tom under vintern.

När det gäller dieseltankar går åsikterna isär. Vissa säger att man ska toppfylla för att undvika kondens och därmed tillväxt av mikroorganismer som i slutändan blir till ett slem som sätter igen bränslefiltret.

Svenska Petruliuminstitutet, SPI, säger dock i sin broschyr ”bränslen för motorer på sjön” att man bör tömma tanken inför vintern. Diesel utan FAME-inblandning är känsligt för bakterietillväxt och de säger att risken inte minskar med ett bränsle med FAME-inblandning.

Lagringstiden för FAME-bränsle bör inte vara mer än ett år, oavsett var den lagras.

Tvätta båtbotten direkt när du tar upp, då är det som enklast. Högtryckstvätt är smidigt. Vill du gå händelserna i förväg kan du också tvätta och vaxa båten nu. Men vänta med poleringen till våren.

Trailer. Tänk på att låsa den. Palla också upp den för att undvika ovala hjul om du ska ha båten stående på trailern över vintern.

Töm båten själv. Annars gör tjuven det. Plocka med värdefull utrustning hem.

U

Utombordaren bör plockas av. Stölder är inte ovanliga och många försäkringsbolag kräver att motorn förvaras på ett säkert ställe under vintern. Dessutom mår motorn bra av att vistas torrt och varmt.

V

Vattensystem bör tömmas och rengöras. Oljekylare, länspumpar, avgassystemets vattenlås, varmvattensystem, toalett, rörsystem, vattentankar.

Glöm inte att rengöra kölskarpen, så kan du undvika att dålig lukt sprider sig därifrån.

Z

Zinkanoder. De flesta båtar har en på drevet eller propelleraxeln. Många motorer har också offeranoder som bör kollas. Kika i manualen var de sitter.

Av: Jens Augustinsson


Text: Redaktionen • 2008-10-10
ArtiklarpraktisktbatagandeGuiderHöstupptagning
Scroll to Top