Nils Ahlén med en typ av släckspray i handen. Foto: Lars-Erik Wester

Brandsläckare

Brandsläckare fattade eld: “En falsk trygghet”

Nils Ahlén genomförde testet där elva olika typer av brandsläckare testades – och nästan hälften blev underkända. "En brandsläckare ska vara intuitiv, det ska inte finnas någon tvekan om hur de fungerar", säger han.

Text: Elinor Karlin • 2022-05-17 Uppdaterad 2022-05-17

Nils Ahlén var en av medlemmarna i testpatrullen i årets stora brandsläckartest. Resultatet i testet var nedslående. Fem av elva produkter blev underkända – och en fattade eld. 

– Jag tycker uppriktigt synd om de som har de här produkterna i båten eller bilen och tror att de har en säker produkt. Och så kommer det inte att fungera om det inte är optimala förhållanden. 

Det var många olika sorters släckmetoder som testades, alltifrån koldioxidsläckare till vanliga tvåkilos pulversläckare. De flesta av dem är klassade efter vilken typ av bränder de ska kunna släcka, men inte alla. På ett par av dem anges att de passar bäst för bränder i initialskedet. 

– Men om du ska stå där och bedöma, “är det här en större brand eller en brand i initialskede?”, då kanske du har tappat 20 sekunder innan du har bestämt dig. Hade du tagit fram pulversläckaren med en gång så kanske skadan blir mindre än risken att du tog fram något som inte fungerar, säger Nils Ahlén. 

LÄS MER: Fem brandsläckare underkändes – en brann upp

Han har tillsammans med sin testkompanjon Lars-Erik Wester tidigare gjort ett mindre brandsläckartest, men då gjordes det hemma i trädgården. Testet publicerades i Praktiskt Båtägande nummer 9-2018. Den här gången har de befunnit sig på Storstockholms Brandförsvars utbildningsanläggning i Ågesta utanför Stockholm och även haft med sig två representanter från Anticimex som arbetar med brandskydd. En av dem har tidigare jobbat som brandman. 

– Det finns en testmodell och den är ganska väl specificerad enligt en Europastandard. Pinnarna ska ha en viss dimension och ska travas på ett visst sätt. Möjligtvis var vi lite snällare i vårt test, vi hade lite klenare träpinnar och byggde inte lika högt. Desto mer förvånande är det att släckarna inte klarade av det här, säger Nils Ahlén. 

Något anmärkningsvärt i sammanhanget är att det saknas myndigheter i Sverige som granskar märkningar på just brandsläckare. 

– Som det är nu så ger de här produkterna en falsk trygghet. Man tror att man har något säkert och så visar det sig vid ett enkelt test att de inte är ett dugg säkra. De är inte billiga heller. 

MSB: “Har fallit mellan stolarna”

De två bästa produkterna i testet är också de mest klassiska. Tvåkilos pulversläckare – och en enkel hink med vatten får båda Bäst i test. I övrigt tänker Nils Ahlén ta med sig sprayburken “Fire fighter” ombord i sommar, att använda främst på vätskebränder. 

– En brandsläckare ska vara intuitiv, det ska inte finnas någon tvekan om hur den fungerar. Där uppfyller pulversläckaren de flesta kraven. Folk är rädda för att använda pulversläkaren eftersom den skitar ner, men låt den bara göra det. Du behöver ofta inte använda hela.

Slutligen vill han uppmana alla att öva regelbundet på brandsläckning, och också involvera hela familjen så att alla är redo när det är skarpt läge. 

– En pulversläckare kostar inte extremt mycket pengar. Unna er att öva, tänd en brasa. Det kan vara en billig försäkring. 


Text: Elinor Karlin • 2022-05-17
KöpguideBåtprylarBrandsläckareSäkerhetsutrustning
Scroll to Top