Gör en utvärdering av sjöfyllerilagen. Som det är nu leder den bara till resursslöseri och inte bättre sjösäkerhet, menar två riksdagsledamöter i en debattartikel. Foto: Kustbevakningen

LivetOmbord

Debatt: Du blir inte en sjöfara med ett glas vin i kroppen

Två riksdagsledamöter ryter till i en debattartikel. Sjöfyllerilagen leder inte till bättre sjösäkerhet.

Text: Jens Augustinsson • 2017-08-24 Uppdaterad 2021-06-09

I en debattartikel i Aftonbladet den 21 augusti kritiserar de två riksdagsledamötena Maria Stockhaus (M) och Lars Beckman (M) bland annat den svenska sjöfyllerilagen. De menar att den inte gör sjölivet säkrare och de ser den bland annat som ett bevis på hur stort inflytande nykterhetslobbyn har i Sverige. Och de köper inte argumenten att man kan rättfärdiga lagen genom att jämställa båt- och biltrafik.

”Båttrafik kan inte jämföras med biltrafik. Hastigheterna är ofta betydligt lägre, marginalerna är mycket större; väder, vind och båtens utformning har ofta en stor påverkan på framförandet vilket gör att bredare erfarenhet är viktigare än vid till exempel bilkörning.”

”…Om syftet verkligen var att öka säkerheten på sjön och minska drunkningsolyckor så vore ett flytvästtvång mycket mer effektivt.”

De menar också vidare att det är svårt att påvisa att lagen skulle ha ökat sjösäkerheten. Polisens och kustbevakningens resurser bör istället användas till andra insatser som gör att färre dör på sjön, istället för att man som idag ägnar sig åt allmäna nykterhetskontroller på sjön.

Och de menar att det är viktigt att regeringen lever upp till vallöftet, uttalat av Anders Ygeman, som handlar om att utvärdera lagen.

Läs debattartikeln i sin helhet på Aftonbladet.se

Så blir straffet om du bryter mot lagen på sjön

Insändare: Begreppet sjöfyllerist har blivit urvattnat

Debatt: Svårt att spåra båtägare – behövs ett register?


Text: Jens Augustinsson • 2017-08-24
LivetOmbordNyheterAlkohollagenDebattNyheter
Rulla till toppen