En egen liten minidykutrustning kan komma väl till pass ombord ibland. Foto: Scorkl

LivetOmbord

Smarta prylen som hjälper dig dyka – utan dykutrustning

Nu finns den felande länken mellan snorkel och dykutrustning. Scorkl är den nya uppfinningen som gör att du kan vara under vattnet i upp till tio minuter – utan klumpig dykutrustning.

Text: Jens Augustinsson • 2017-06-08 Uppdaterad 2021-06-09

Visst är det kul att snorkla?! Men det har sina begränsningar i att om man lämnar ytläget så har man inte många sekunders frihet innan man behöver gå upp och hämta andan igen. Vill man vara under vattnet längre så har man tills nu främst varit hänvisad till traditionell dykutrustning.

 

 

Smarta prylen som hjälper dig dyka – utan dykutrustning
Scorkl kan komma väl till pass vid ett flertal tillfällen för båtägaren.

Men nu finns Scorkl, en liten lufttub som innehåller tillräckligt med luft för att du inte ska behöva gå till ytan på upp till tio minuter. Liknande tuber finns redan på marknaden, men enligt uppfinnaren David Hallamore så ska detta vara den första som du själv enkelt kan återfylla utan tillgång till en kompressor. De har också tagit fram en högeffektiv pump, inte olik en vanlig cykelpump, som du snabbt kan återfylla Scorkl med.

Den är det perfekta hjälpmedlet för att förgylla snorkelturen.* Men den kan också var bra att ha ombord ur ett säkerhetsperspektiv, till exempel för att dyka ner om något fastnat i propellern. Eller så kan man som kappseglare använda den för att glida in under båten och rengöra skrovet inför tävlingsstart.

 

Smarta prylen som hjälper dig dyka – utan dykutrustning
Med hjälp av handpumpen återfyller du lätt tuben själv.

Scorkl finns inte på marknaden än men det finns fungerande prototyper av den (dock finns väldigt snarlika i handeln redan. till exempel Spare Air). Vill du bidra till att Scorkl ska komma ut i handeln så kan du stötta Scorkl-projektet på kickstarter.

Om Scorkl kommer ut på marknaden så blir priset troligen kring 1 700 kronor. Och lika mycket kommer pumpen att kosta.  

* Det ska dock påpekas att detta är en produkt som bör användas med omdöme och försiktighet då dykning med lufttub kan vara förenat med livsfara utan ordentliga förkunskaper. Det rekommenderas starkt att ha någon form av dykutbildning innan man använder produkten.

Smarta prylen som hjälper dig dyka – utan dykutrustning
En liten manometer på tuben visar hur mycket luft som finns kvar.

Världspremiär: Superlätta elmotorn Scubajet kan monteras på allt som flyter

5 saker att byta – innan du får stora problem

TV: Här är båtprylen för den som redan har allt


Text: Jens Augustinsson • 2017-06-08
LivetOmbordNyheterNyhetervattensport
Scroll to Top