Annons

Foto: BigstockPhoto

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Freedom Finance
LivetOmbord

5 tips inför ditt nya båtliv 2017

Sommar närmar sig snabbare än vad man tror. Sjölivet med friska brisar och oslagbar havslukt väntar runt hörnet. Sjösättningen 2017 kommer härnäst! Känner du igen dig? Inte? Dessa associationer kanske inte är något mer än dagdrömmar för just dig. Vi vet från många läsares erfarenheter att just första båtköpet var svårt att få ihop. Förutom ekonomiskt, även kunskapsmässigt och praktiskt. Kom ihåg att ett båtliv på sommaren inte bara skall vara en dröm. Särskilt inte i Sverige med fantastiska kuster och skärgårdar. Vi har bestämt oss för att skriva ner en snabb guide till dig, som förhoppningsvis hjälper dig på vägen inför ditt första båtköp. Även du kan!

Text: Freedom Finance • 2017-03-06

Båthandlare som hjälper dig

Vet du inte så mycket om båtar att du känner att du kan klara av hela denna affär på egen hand? Ingen fara. Det finns hjälp att få. Tillsammans med en båtförmedlare eller båthandlare kan du enklare hitta båten som passar precis dig. Du kan dessutom passa på att ha ett bollplank med alla dina frågor och få en objektiv åsikt när det gäller båten. Kontakta en båthandlare för att komma igång med procssen. Första steget kan vara svårast. Förhoppningsvis kommer detta ge dig ett tryggt båtägande. Samtidigt kan du knyta kontakter med andra inom området. Till exempel varv för eventuella reparationer.  Med hjälp av en båthandlare får du också vid köp av en begagnad båt grundläggande skydd av konsumentköplagen.

CE-märkning

Vad letar du efter för båt? En bra måttstock att gå efter är till att börja med att leta efter båtar som är nyare än årsmodell 1998. Dessa båtar är nämligen märkta med CE-märkningen. Denna märkning innebär att båten som du köper är säker och kontrollerad. Eftersom båtar utan denna märkning är olaglig att sälja för företag, kan andrahandsvärdet vara ovisst om detta saknas.

För bra för att vara sant?

Ett pris på en båt som du förut bara har drömt om, kan faktiskt betyda att du på ett visst sätt faktiskt fortfarande drömmer. Det händer att stulna båtar säljs. För att kontrollera om båten du är intresserad av är stöldgods kan du söka dig till Larmtjänstens hemsida.

Båtplatser

Vid en första tanke kan man tro att det finns oändligt många båtplatser runt om i Sverige. Men svaret på denna tanke är nej. Kolla var det finns lediga båtplatser närmast dig innan du ger dig in på att genomföra ett båtköp. Måste båten ligga alldeles för långt bort så kanske den inte blir av att använda så mycket? Då kan det vara bättre att ställa sig i kö för en plats och ha lite tålamod.  Kolla även att det finns platser under vintern.

Inkludera tillbehör i priset

Om du redan besökt tillställningar så som båtmässan kanske du redan är välinformerad, men tillbehör till en båt är väldigt dyrt. När du köper en ny båt ingår inte dessa. Planera dessa inköp så att du inte tar dig vatten över huvudet. Om du däremot väljer att köpa en begagnad båt så finns det oftast redan mycket tillbehör ombord.

Finansiera ditt båtköp

Det är ingen hemlighet att det är dyrt att köpa en båt. Alla har inte pengarna direkt i fickan. Du är långt ifrån ensam om det knakar i fogarna när det gäller ekonomin och båtköp. Med hjälp av låneinstitutioner som exempelvis Freedom Finance så kan du enkelt hitta lån som passar dig. De samlar in information om dig och ditt köp och presenterar sen olika val till dig. De arbetar helt oberoende av några banker och ser till att du får de bästa villkoren på lånet för din båt. Du kan alltså enkelt undersöka dina lånemöjligheter för att se vad du kan få för erbjudanden. Deras tjänst är helt kostnadsfri och är ett pålitligt val. Det sista du behöver i ett komplext båtköp är krångel med långivaren.

Vad vill du ha?

Sist men inte minst. Vad ska du faktiskt använda båten till? Planera dina faktiska behov innan du börjar leta båtar. Vill du utöva vattensporter eller använda den för sportfiske? Vill du lägga till vid trevliga öar för grillkvällar eller testa på segling till sitt yttre. Man kan inte få allt och du kommer behöva prioritera faktorer så som snabbhet, utrymme, sovplatser, pris, material, estetik och annat. Var realistisk och ärlig. Det är bara för din egen del. Du behöver inte drömma för stort vid första båtköpet. Det kan vara bra att börja “litet” och med mer erfarenhet kanske byta upp sig om behoven ändras.

Självklart kan du besöka Forum för att se vad andra tycker och tänker. Din bästa vän kanske är just andra som varit i din sits och har fått trampa snett några gånger på vägen. Lycka till, njut av sommaren och kom ihåg, säkerheten kommer alltid först!


Text: Freedom Finance • 2017-03-06
LivetOmbordPartner
Scroll to Top