Annons

1724877.jpg

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Swiftcourt
LivetOmbord

Så gör du en säker båtaffär – med ett digitalt kontrakt

Swiftcourts juridiskt bindande, digitala kontrakt hjälper köpare och säljare att komma överens. Och de finns där som en trygghet om det inte skulle gå som du tänkt dig.

Text: Swiftcourt • 2021-06-21 Uppdaterad 2021-06-21

Här är ett scenario. Du ska sälja båten och vet att du kommer få mycket mindre betalt om du säljer via en professionell handlare av något slag, men det känns ändå som det säkraste alternativet. Hos handlaren vet du i alla fall vad du får, och att du slipper oroa dig för tvister, bråk och att inte få betalt. Men det svider samtidigt när du tänker på att den där tryggheten kan komma att kosta dig uppemot 20 procent av värdet på det du säljer. Borde det inte finnas ett sätt att göra en lika trygg affär på egen hand, utan att bli blåst av en snorkig båthandlare?

Den frågan ställde sig människorna bakom det svenska företaget Swiftcourt också. Och så kom de på lösningen: ett juridiskt bindande, digitalt kontrakt som tydligt dikterar villkoren för affären. Ett kontrakt som både köpare och säljare kan gå igenom punkt för punkt innan det skrivs under, så att båda parterna är på det klara med villkoren för köpet redan innan det genomförs.

Snabbt och krångelfritt är det också. Det digitala dokumentet är till stora delar ifyllt redan från början, så att ingen av parterna behöver bry sig om juridiska klausuler och krångliga formuleringar.

Ett standardexempel:
Du ska sälja en båt. I kontraktet fyller du i antal körda timmar, besiktningsstatus, vilka tillbehör som ska skickas med, och att båten säljs i befintligt skick. Du skriver ned priset och när och hur betalningen ska ske. Sedan skickar du över kontraktet till köparen, som får gå igenom det och lägga till det som denne tycker saknas. När ni båda är överens signerar ni dokumentet med era mobila Bank ID-legitimationer, och på fem minuter har ni skapat ett juridiskt bindande avtal er emellan som ni båda kan använda om något inte skulle gå som det var tänkt.

Om du som säljare av någon anledning inte skulle få den betalning ni var överens om kan du använda kontraktet för att kräva in den. Det bevisar ju vad ni var eniga om. För köparen fyller det samma funktion.

Skapa ett digitalt köpekontrakt för båt här!

När ni väl har kontraktet klart kan pengar och båtnycklar byta ägare under trygga förhållanden. Det är viktigt när det rör sig om så mycket pengar.

Om du har sålt en båt på Blocket den senaste tiden har du kanske redan använt ett Swiftcourt-kontrakt. Där kan du nämligen välja till det direkt när du skapar annonsen, så att Swiftcourt automatiskt hämtar information därifrån och lägger in det i kontraktet. Så att du slipper fylla i det två gånger.

Men Swiftcourt är enkelt att använda även om du köper eller säljer någon annanstans. Kontrakten finns tillgängliga på Swiftcourts hemsida för 115 kronor styck – en minimal utgift jämfört med värdet på det du säljer, och ett lågt pris för lite extra trygghet.

Du kan också välja till olika försäkringar till bra priser i samband med köpet. I en del kontrakt erbjuds vanlig fordonsförsäkring men också inkomstförsäkring och självriskreducering så att man som köpare kan känna sig trygg med att man har råd med köpet på lång sikt – även om man skulle bli av med jobbet eller bli inblandad i en olycka.

Kontrakten blir också bättre och smartare hela tiden. Snart lanserar Swiftcourt möjligheten till trygg betalning via ett mellanhandskonto som varken köpare eller säljare kommer åt innan båda parter har bekräftat att överlämningen gått bra.

Exklusivt erbjudande till dig som besöker Livetombord.se

Till och med oktober erbjuder Swiftcourt Livetombords besökare 40% rabatt på kontrakt, ange bara rabattkoden Ombord2021.

Läs mer och hämta ditt kontrakt på Swiftcourt.se.


Text: Swiftcourt • 2021-06-21
LivetOmbordPartner
Rulla till toppen