917661.jpg

Sidor

Fråga experten Curt Gelin om båtmodeller

Curt Gelin har tyvärr slutat som expert på Livetombord.se. Hit kan läsarna vända sig med frågor kring begagnade båtar och frågor kring olika modeller. Curre, Curt Gelin är mr Båttest. Ingen svensk journalist har varit med så länge och testat så många modeller som han. Ända sedan 1970-talet och fram till idag har han vänt ut och in på både segel- och motorbåtar.

Text: Redaktionen • 2014-02-19

Fråga experten Curt Gelin om båtmodeller

Vad har du för båtbakgrund?
– Jag har seglat sen jag var grabb, mor och far hade båt och jag är uppvuxen på västkusten. Jag började  kappsegla som ganska ung och har fortsatt med det. Jag är journalist i grunden och har skrivit om båtar i många år och har haft som specialitet att testa alla segelbåtar som kommer ut på marknade, det gav erfarenheter och ledde till att jag gjorde en bok om alla båtar jag hade seglat. Det har blivit tre böcker hittills. Jag har även själv haft flera olika båtar.

 
Vad är det bästa med båtlivet?
– Det är frihetskänslan, man får komma ut och känna hur vinden trycker tag i seglena och man trycker framåt. Naturupplevelsen är stark. Det är lika mycket naturintresse som segelintresse, jag tycker det är mysigt att vara ute bland öarna.

 
Vilken är din favoritbåt?
– Nordisk folkbåt, som jag har själv. Den är trevlig att segla- lagom stor, lättseglad och passar perfekt i skärgården. Det är kul att kappsegla med den. 

 

Dina egna båtar då?
– Min första båt var en roddbåt med sprisegel som jag seglade en sommar pä en sjö i Skånes inland, sen blev det en stäveka med centerbord -en Måsunge. Sedan blev det en Skägårds 40 med höjd bordläggning och kapad akter, Ohlson 22 och del i en Swan 37. När Albin Express kom blev det en sådan, efter den en First Class 8, en Ryds 23 WA motorbåt och sedan tio är äger jag en fin Folkbåt i trä. Och en motorjulle i ek, som väntar på att tas om hand.

 

Bästa båtminnet? 
– Det är från 2013 när sonen Carl, bror Lars och jag ställde upp och totalvann första ÅF Inshore Race Stockholm  ute på Sandhamn. Vi fick 15 000 kronor i prispengar, champagne och de största pokalerna jag någonsin vunnit. Så sent som för två veckor sedan saluterades segern igen när KSSS delade ut sitt seglarmärke i silver på sitt årsmöte. Att vinna totalt med en Folkbåt från 1957 över nybyggen var osannolikt, men möjligt tack vare skärpt segling och fina vägval.

 
Hur mycket av en båtnörd är du på en skala 1-10? 
-Nio! 

Det första att kolla på sin båt inför sommaren?
– Att den inte läcker. Det är det första jag kollar på. Och att den är fin i lacken. Att den blänker så man får lite kommentarer!

 

Mer:

Curre listar årets trender

 

 

Fråga experten Curt Gelin om båtmodeller

 

 

Experter på Livetombord.se

Fråga Dr Diesel om motorer och el

Fråga Joakim om segelbåtar

Fråga Max om prylar


Text: Redaktionen • 2014-02-19
Sidor
Scroll to Top