Avloppsvatten från båtar i marina rinner ut i sjön – populär badplats förorenad
Företrädare för marinan vid Årstaviken i centrala Stockholm har ingen aning om var avloppsvattnet från de bebodda båtarna i hamnen tar vägen. Samtidigt visar vattenprover i viken att vattnet är otjänligt och nu avråder kommunen från svalkande dopp vid strandbadet som ligger alldeles i närheten av marinan.
Elite Marina i Årstaviken i Stockholm har fått ett föreläggande om vite på 40 000 kronor om man inte kan förklara vart avloppet från de 22 bebodda båtarna i hamnen gör av sitt avloppsvatten, skriver DN i en artikel på nätet.
Kommunen har i 1,5 års tid försökt få svar från marinaägaren kring frågorna om avloppshanteringen, men inget har hänt.
Sen 2013 har kommunen vid två tillfällen tagit emot anmälningar om att avloppsvatten släppts rakt ut i viken. Och i januari 2014 gjordes en inspektion som också visade att ett flertal av båtarna i marinan låg förtöjda där året runt. Man krävde en redogörelse för hur båtarna hanterar sitt avloppsvatten, om de hade septiktank, hur ofta de tömdes och av vem. Men man fick inga svar.
Det handlar om vatten från toaletter, handfat, duschar, disk- och tvättmaskiner och fortfarande har alltså kommunen inte en aning om vart vattnet tar vägen.
Men det finns stor anledning att misstänka att vattnet går rakt ut i den kringliggande Årstaviken, mitt i centrala Stockholm.
Viken är ett väldigt populärt rekreationsområde med ett blomstrande båtliv och ett flertal badplatser. En av dessa, Tantobadet, ligger tvärsöver viken från marinan och är ett av stadens 30 officiella strandbad. Där har man den senaste tiden uppmätt så höga halter av e-colibakterier att man nu avråder från bad där. Detta skriver även lokaltidningen Mitt i om.
Vet man med sig att man har sår på kroppen eller känslig hud bör man avstå från ett dopp och även barn avråds från att bada då de, frivilligt eller ofrivilligt, lätt kan svälja vatten och bli sjuka.
Enligt uppgifter till DN från Joakim Blomqvist, som är företrädare för marinan, så ska problemet nu vara löst då man sagt upp alla båtarna som ligger förtöjda i marinan. Så här säger han till DN.
– Det är varje båtägarens ansvar att se till att avloppsvattnet hanteras rätt. Nu har vi sagt upp alla permanent förtöjda båtar. 1 augusti ska de vara väck, säger han
– Det har varit svårt att få någon helhetsbild (kring hur folk hanterar sitt avloppsvatten reds. anm.), båtfolk är svåra att få ordentliga svar från, säger Joakim Blomqvist.
Text: Jens Augustinsson • 2016-07-14
Artiklar • LivetOmbord • Gästhamn • Toatömning