1900-talets största klassiker

Genom åren har Praktiskt Båtägande porträtterat flera hundra klassiska segel- och motorbåtar under vinjetten Klassikern. Det är en älskad del av tidningen och bilder från reportagen har sedan många år tillbaka prytt de flesta omslag. Men vilken är egentligen klassikernas klassiker? Är det så enkelt som den båt som tillverkats i flest exemplar, eller ska andra faktorer som kvalitet och hållbarhet eller hanterbarhet spela in?

Grattis, Albin 25 och Maxi 77!

1900-talets mest klassiska båtar är Per Brohälls motorbåt Albin 25, samt Pelle Pettersons segelbåt Maxi 77. Under hela sommaren har vi genomfört en omröstning där vi fått in över engagerade 16 000 röster på de tio nominerade modeller. Men de båda vinnarbåtarna var överlägsna hela vägen och det stod tidig klart vilka som skulle knipa förstaplatsen. I Praktiskt Båtägande nummer 10 får ni ett rejält reportage om de klassiska båtarna, och så presenterar vi vilka som knep tredje- till femteplatsen Du som är prenumerant kan läsa hela artikeln i Flipp.

PB:s skribent Johan Cooke: ”Det här är odödliga klassiker”

Johan Cooke, journalist och mångårig medarbetare på Praktiskt Båtägande, har testat ett otal båtar i sina dagar. Nu levererar själv tips på vilka båtar han tycker är absolut mest klassiska i våra svenska vatten.

Albin 25

Akterruffaren Albin 25 är en odödlig klassiker. Fina begagnade exemplar av 25:an är fortfarande mycket hett efterfrågade. En aktiv Albin-klubb finns. Modellen tillverkades 1969-1980 i 3 000 exemplar.

Albin Vega

Albin Vega tog trampolinhoppet i början av plasteran i slutet av 1960-talet. Fram till 1980 tillverkades 27-fotaren i 3 400 exemplar. Hon var länge en omåttligt populär familjebåt. Idag efterfrågas modellen som instegsbåt och är ett stekhett alternativ för långseglare med liten budget.

Nordisk Folkbåt och IF

Internationell folkbåt, IF är en sentida ättling till Nordisk Folkbåt som började tillverkas i trä på 1940-talet. De är snarlika och har samma konstruktör, Tord Sundén. Båda två är odödliga klassiker som kappseglas flitigt. Båtarna har tillverkats i åtskilliga tusen exemplar och byggs i viss mån än idag.

Rulla till toppen