Det är när det brallar i som Maxi 95 kommer till sin rätt som segelbåt. Utrymmesmässigt är modellen ett unikum, trots att skällsorden alltid varit både många och påhittiga. Samtliga bilder: Johannes Nordemar

Artiklar

Köpguide: Maxi 95 – bra familjebåt för fickpengar

Pelle Pettersons första riktigt stora familjebåt fortsätter att imponera ännu 40 år efter lanseringen. Med smart planlösning, avskildhet och generösa umgängesytor är Maxi 95 en gigantisk 31-fotare. Tidningen Praktiskt Båtägande har tittat närmare på den här svenska klassikern.

Text: Johannes Nordemar • 2017-01-03 Uppdaterad 2024-05-31

När Maxi 95 kom 1973 var det plötsligt möjligt för familjer att till ett överkomligt pris få en båt med generösa ytor och avskildhet, för tonårsbarn eller medföljande svärföräldrar. Pelle Petterson hade nämligen lyckats med bedriften att klämma in både salong och två separata kabiner på 31 fot, vilket ingen annan båttillverkare lyckats med tidigare. Precis som succébåten Maxi 77, som hade kommit ett par år tidigare, har 95:an flushdäck på Maxivis. Överbyggnaden går ända ut till skrovsidan och sedan brant nedåt, utan skarndäck. På så sätt skapas stor volym inuti båten. 

Inte helt oväntat var det just utrymmena som gjorde att Jan och Camilla Jarelius tillsammans med sina två döttrar föll för 95:an för 16 år sedan. 

Prenumerera på Praktiskt Båtägande här

– Sveakryssaren vi hade innan var trång, det blev för meckigt med barnen, säger Jan. 

– Sen ville tjejerna ha toalett med dörr och en egen akterruff, fyller Camilla i. 

Innan de bestämde sig tittade de på andra båtar, bland annat Malö. Men Maxin hade allt de önskade, till ett överkomligt pris dessutom. 

Jan och Camilla Jarelius har varit sin Maxi 95 trogen i 16 år.
Jan och Camilla Jarelius har varit sin Maxi 95 trogen i 16 år.

Tack vare båtens fina planlösning och båtboomen som precis tagit fart blev Maxi 95 en av Pettersons stora framgångar. Minst 1 300 exemplar ska ha byggts fram till 1983 om de sista årens specialmodeller, Maxi 100 och 100 PS, räknas in. Vissa källor uppger till och med 1 600 byggda båtar. I mitten av 1970-talet var 95:an het. Dåvarande direktören för Volvo, PG Gyllenhammar, seglade en. Han lär också ha ställt upp i Gotland Runt med båten, men hur det gick finns inte dokumenterat.   

Båten är lätt att identifiera på håll på grund av sina särdrag. En svart avbärarlist förenar överbyggnad och skrov. Inget under av skönhet, men förstås mycket praktisk vid tilläggning.

Läs mer: Så tycker besiktningsmannen om Maxi 95

För att maskera den höga fribordshöjden valde Petterson att ge flushdäckets kant en egen färg, där de mörktonade akrylfönstren smälte in. På så sätt trollades höghuskänslan bort. I slutet av 1970-talet ersattes färgen på kanten av något mindre dekaler. Flera ägare har i efterhand valt att ta bort dessa eller ersätta med påhittiga kombinationer av ränder i olika nyanser. Det har också funnits eftermarknadsfönster med aluminiumramar som tillsammans med ljus akryl ger båten ett modernare utseende. 

De första åren levererades 95:an med Maxis egentillverkade svarta mast, vilket tillsammans med de mörka fönstren gav upphov till öknamn som ”container med solglasögon och lakritsstång”. Visst, modellen var inte smäcker som exempelvis IW 31, men det var inte heller intentionen.

De första årsmodellerna hade svart mast som med åren bleks. Senare fick Maxi 95:an Seldénmast.
Däcket är platt och stort. Inga skarndäck finns, utan överbyggnaden går ända ut till skrovsidorna. För att kunna ta sig upp lättare på däck har Jan flyttat ut en av mantågsstöttorna på varje sida. De första årsmodellerna hade svart mast som med åren bleks. Senare fick 95:an Seldénmast.

Riggen är låg och tillsammans med 1 600 kilo bly i kölen gör det båten både trygg och styv, som en familjebåt bör vara. Fulla segel i frisk vind är inga problem och faktum är att det är först när det brallar i som båten visar sig från sin bästa sida. 

Enligt Maxiförbundet förekommer det både blyköl och järnköl på 95:an. Den senare troligen ett sätt att göra produktionen billigare när marknaden vek under de sista tillverkningsåren. Däcket är i sandwich och skrovet i enkellaminat. Omkring 1977 och båt nummer 555 typgodkändes modellen av Sjöfartsverket och fick den blå skylten. Inför detta gjordes en del förändringar och förstärkningar. Bland annat blev tröskeln vid dörren till salongen högre och plasten tjockare. Därför flyter äldre Maxi 95:or något högre i vattnet. 

Nästa sida: Udda placering gör motorn lättservad

Med sittbrunnstältet monterat får Maxi 95 ett extra rum. Tack vare stora fönster är det ljust och trevligt.
Med sittbrunnstältet monterat skapas ett extra rum i båten. Tack vare stora fönster är det ljust och trevligt.
Salongen i Maxi 95 är bred, med bra ståhöjd tack vare flushdäcket. Här sitter ett sällskap på tio till tolv personer om så krävs. Stuvfack och utrymmen är det inte heller någon brist på.
Salongen i Maxi 95 är bred, med bra ståhöjd tack vare flushdäcket. Här sitter ett sällskap på tio till tolv personer om så krävs. Stuvfack och utrymmen är det inte heller någon brist på.

För att vara en 31 fots segelbåt från tidigt 1970-tal är Maxi 95 ovanligt rymlig. Jan och Camilla kallar båten för sin ”sommarstuga” och de har tillbringat åtskilliga veckor här varje sommar i 16 års tid. Utrustningsmässigt har båten det mesta man kan önska, förutom dusch och mikrovågsugn. 

Volym är en av båtens styrkor. Skarndäck saknas och överbyggnaden går därför ändå ut till skrovsidan. Tack vare en ståhöjd på 1,98 meter vid pentryt är det möjligt även för långväxta personer att gå raklånga i salongen, vilket var ett viktigt försäljningsargument när båten kom. 

Aktertoalett var en annan ”nyhet” när båten presenterades 1973. På ”dasset” sitter den nödige både avskilt och inlåst strax nedanför insteget om styrbord. Den vita plasten i kombination med fönster gör det både trivsamt och lättskött.

Maxi 95:ans toalett är placerad direkt om styrbord nedanför insteget. Ljust, snyggt och lättstädat.
Toaletten är placerad direkt om styrbord nedanför insteget. Ljust, snyggt och lättstädat.

Pentryt är kompakt med bara en diskho. Därför har många Maxi 95-ägare byggt om och uppgraderat pentryt för att få större ytor och dubbelho. Jan och Camilla har istället löst det genom att ha en extra löstagbar ho, som kan sättas fast på ett smart sätt utanpå den befintliga vid diskning. Bakom diskhon finns ett kylfack. 

Under sittbrunnen, där motorn normalt är placerad i andra båtmodeller, finns ett användbart utrymme. Jan och Camilla
kallar det för källaren. Där ryms dricka, torrvaror, varmvattenberedare och elektronik, lätt åtkomligt bakom ett draperi.

För att få fram tyngdpunkten finns motorn till Maxi 95 mitt i salongen under bordet. Det gör den extremt lättservad.
För att få fram tyngdpunkten finns motorn mitt i salongen under bordet. Det gör den extremt lättservad.

Motorn är istället placerad mitt i salongen, under det fasta bordet. Det gör den lättservad. I och med att tyngden hamnar längre föröver än normalt har kölen även kunnat svepas bakåt, vilket gör att Maxi 95 tar sig in till de flesta klippor i skärgården, trots ett djupgående på 1,55 meter. 

Originalmotorn, en oljeläckande Volvo Penta, blev utbytt för tre år sedan mot en tystare, lättare och starkare Vetus på 27 hästkrafter. Propelleraxeln går under durkarna och mynnar ut i kölens akterkant. Salongsbordet är tredelat och en U-soffa ger plats för stora sällskap även inne i båten. Två personer sover bekvämt i salongens fullängdskojer, som går att bädda för tre om så krävs. 

Nästa sida: Sittbrunnen är en riktig vinnare

Klassiker: ”IF är en sanslöst bra förstabåt”

Avskild akterruff var ett av de starkaste argumenten när Maxi 95 kom 1973. Här finns också båtens längsta kojer.
Avskild akterruff var ett av de starkaste argumenten när båten kom 1973. Här finns också båtens längsta kojer.

Pelle Petterson gav båten många smarta stuvutrymmen. Som om inte det räckte har Jan och Camilla dessutom fyllt på med ännu fler. Luckor, fack och hyllor för prylar finns överallt. Jag noterar särskilt de tolv uppmärkta lådorna som innehåller allt från glasögon och tejp till laddare och batterier. 

Prenumerera på Praktiskt Båtägande här 

I förpiken sover två vuxna bra i kojerna som är två meter långa och en iläggsskiva i mitten gör det rent av mysigt. Takhöjden är bra för båtstorleken även här. Under kojerna finns ytterligare förvaring samt motorn till bogpropellern som Jan installerat förra vintern.

Akterruffen nås genom en egen nedgång akter om sittbrunnen. Ett avskilt tillhåll för tonåringar som vuxit ur förruffen. Faktum är att kojerna, som sticker in under sittbrunnstofterna, är hela 2,2 meter. Förutom de befintliga sidofönstren har denna båt ett öppningsbart fönster i akterspegeln för extra luft- och ljusinsläpp.

Pentryt på Maxi 95 är inte stort, men det finns vad som behövs. En extra ho kan hängas utanpå befintlig ho vid diskning.
Pentryt är inte stort, men det finns vad som behövs. En extra ho kan hängas utanpå befintlig ho vid diskning.

Sittbrunnen i Maxi 95 blir gärna en samlingsplats, inte bara för den egna besättningen utan även för båtgrannar. Det är nämligen få båtar som knäcker 95:an när det gäller gemenskapsutrymmen. Åtminstone när det handlar om båtar i samma storlek och från samma årtionde. När det permanent monterade bordet fällts upp finns det plats för gott och väl tio personer. I Jan och Camillas båt är bordet ombyggt och något större än i original. Jan har även sågat till en passbit som gör att det blir en extra sittplats framför nedgången till akterruffen. 

Om den löstagbara ratten plockas loss finns det plats för riktigt många i sittbrunnen, oavsett väder. Vid kyla eller regn fälls nämligen ett fönsterförsett sittbrunnskapell upp och vips har sittbrunnen förvandlats till ett extra rum. 

Taket till akterruffen fungerar fint att sitta på under segling och rattstyrningen ger en känsla av storbåt. Tillsammans med navigationsinstrumenten som finns framför ratten har rorsman bra överblick under motorgång. 

Läs mer: Tre bra konkurrenter till Maxi 95

Vid segling gör den stora genuan att det blir en del förflyttningar i sittbrunnen för att hålla utkik. Genuan är tungskotad och vid kryss är det bara att kavla upp ärmarna och jobba. Några Maxi 95:or har fått självslående fock monterad för bekvämare segling, men det är den stora genuan som ger båten bra drag. 

Storskotet sitter mycket lättåtkomligt i akterkant av bordet, framför ratten. Någon storskotsskena finns därför inte. Tillsammans med mastheadriggen gör det trimningsmöjligheterna något begränsade. I lätt vind är Maxi 95 trög med sitt breda skrov och stora deplacement, men i hård vind vittnar flera Maxi 95-ägare om att hon seglar jämnt med andra båtar i klassen.

Sittbrunnen är den naturliga samlingsplatsen i Maxi 95. Stor, skyddad och bekväm. Ratten är avtagbar och bidrar till storbåtskänslan.
Sittbrunnen är den naturliga samlingsplatsen i Maxi 95. Stor, skyddad och bekväm. Ratten är avtagbar och bidrar till storbåtskänslan.

Båten har även vindruta, vilket inte var standard på Maxi 95:orna. 1982–1983 byggdes en nästan identisk båt som hette Maxi 100. Den hade däremot både vindruta och badbrygga, som bidrog till den ”extra” halvmetern som namnet antyder. Ytterligare en variant fanns mot slutet av produktionen, Maxi 100 PS, som hade styrhytt över sittbrunnen. Den versionen tillverkades dock bara i cirka 25 exemplar, enligt Curt Gelin i boken ”500 segelbåtar ”. 

Att ta sig upp på däck kräver ett stort kliv. Jan har konstruerat ett nytt fäste och flyttat ut den rostfria bågen som finns som stöd vid mantåget, för att det ska gå lättare att passera. 

Masten står direkt på däck och de första årsmodellerna hade Maxis egentillverkade svarta mast. Senare fick modellen en Seldénrigg. 

Maststöttan inuti båten har vållat en del bekymmer. Den första varianten var för vek och deformerades vid hög belastning. En ersättningsstötta har funnits att köpa, så de flesta båtar bör vara uppdaterade. Den som är osäker kan få hjälp att bedöma maststöttan via Maxi 95-förbundet, som har ett aktivt forum på nätet.   

Nästa sida: Besiktningsmannens åsikt 

Akterruffens tak är perfekt att sitta på vid segling i Maxi 95.
Akterruffens tak är perfekt att sitta på vid segling. Storskotet sitter lätt åtkomligt i akterkant av bordet, men rorsman behöver röra sig en del i sittbrunnen för att se förbi den stora genuan.

Maxi 95

Längd: 9,5 meter Bredd: 3,16 meter Djup: 1,55 meter Deplacement: 4 500–5 000 kg Kölvikt: 1 600 kg Motor: VP MD 11C eller MD 2B (original) Vatten: 100 liter Bränsle: 100 liter Kojplatser: 7 st Segelyta: 48 kvm SRS-tal: 1,081 Konstruktör: Pelle Petterson Varv: Erje Produkter/Maxi Yachts Tillverkningsår: 1973–1983 (inräknat modell 100) Antal tillverkade: 1 300–1 600 ex (uppgifterna varierar) Pris begagnad: 150 000–250 000 kronor

Lista: Fem köpvärda segelbåtar från 70-talet

Besiktningsmannen Conny Zetterberg om Maxi 95

För bara några år sedan kostade en Maxi 95 över 350 000 kronor. Nu kan man få en för under 200 000. Det är mycket båt för pengarna, säger Conny Zetterberg. 

Med tre separata hytter och en djup sittbrunn är Maxi 95 en barnvänlig båt som mycket väl fungerar även som motorseglare, enligt Conny. 

– Varför inte? Jag tycker att man ska använda båten på ett sätt som är bekvämt. Det är inte alltid det passar att segla. 

Som med alla äldre båtar gäller det att vara noga vid köpet. Modellen dras med en del vanliga fel. Bland annat kan röstjärnen som är inplastade i däcket rosta. Det brukar synas genom att det kommer rostvatten från bulthålen. Maststöttan var för vek på vissa årgångar och kunde tryckas ihop, men detta fel bör vara åtgärdat på de flesta båtar. 

Även rattstyrningen bör kontrolleras noga. Många ägare har bytt ut den gamla glappande teleflexstyrningen. 

– Det som händer är att det går trögt för att vajern inte får tillräcklig smörjning i vajerhöljet. Till slut går den av. Byt i tid, uppmanar Conny. 

Annars är Maxi 95:an välbyggd. Han har besiktigat några grundstötta båtar, men har aldrig varit med om att de gått sönder ”alltför mycket” trots att propelleraxeln går ut i akterkant av kölen och bör vara en svag punkt. 

Generellt säger Conny att de senare årsmodellerna är bättre byggda och att riktigt tidiga båtar kan vara muggiga. Om det beror på ålder eller kvalitet är svårt att veta. Fukt verkar inte vara ett stort problem i Maxi 95. Conny har stött på någon enstaka båt med fuktproblem inuti, men då hade båten teakdäck, vilket är mycket ovanligt på 95:an. 

– Det finns en risk att pressa ihop båten om den lyfts felaktigt i sling. Då kan sidorutorna spricka.

Just de utanpåliggande Maxirutorna i akrylplast är en källa till irritation för många ägare. När de väl börjat läcka är det ingen idé att börja täta från utsidan genom att kleta på Sikaflex. 

– Nej, rutorna måste tas bort och tätas om från grunden. Det finns mycket bättre tätningsmedel idag, säger Conny, som även rekommenderar fönsterbyte för den som ändå monterar bort dem. 

Akrylen tar nämligen stryk av solljuset och efter 40 år har den ofta börjat krackelera. 

De äldre motorerna i Maxi 95 lever på övertid, men det är lätt att lösa enligt Conny. 

– Om båten är fin och välvårdad i övrigt tycker jag absolut att man ska kosta på den en ny motor. Visst kostar det 75 000–100 000 kronor, men båt har man inte för att tjäna pengar. En gammal båt får kosta pengar och en ny motor är en god investering.

Nästa sida: Tre bra konkurrenter

Köpguide: Maxi 95 – bra familjebåt för fickpengar
Comfort 32. Foto: Joel Wolter

Comfort 32

Längd: 9,50 meter Bredd: 3,27 meter Djup: 1,70 meter Deplacement: 4 600 kg Kölvikt: 1 800 kg Motor: VP MD 2, 23 hk Vatten: 110 liter Bränsle: 60 liter Kojplatser: 6 st Segelyta: 56 kvm SRS-tal: 1,116 Konstruktör: Kenneth Albinsson Varv: Comfortbåtar Tillverkningsår: 1977–1982 Antal tillverkade: Ca 300 ex Pris begagnad: 200 000–270 000 kronor

Köpguide: Maxi 95 – bra familjebåt för fickpengar
Scanmar 33. Foto: Robert Aldurén

Scanmar 33

Längd: 10,10 meter Bredd: 3,30 meter Djup: 1,75 meter Deplacement: 5 000 kg Kölvikt: 1 900 kg Motor: VP MD 11, 23 hk Vatten: 120 liter Bränsle: 40 liter Kojplatser: 6 st Segelyta: 63 kvm SRS-tal: 1,146 Konstruktör: Rolf Magnusson Varv: Scanmar Boats/Bröderna Börjesson Tillverkningsår: 1980–1986 Antal tillverkade: Ca 500 ex Pris begagnad: 250 000–350 000 kronor

Köpguide: Maxi 95 – bra familjebåt för fickpengar
Mamba 31.

Mamba 31

Längd: 9,35 meter Bredd: 3,07 meter Djup: 1,65 meter Deplacement: 3 500 kg Kölvikt: 1 600 kg Motor: Yanmar 12 hk Vatten: 120 liter Bränsle: 40 liter Kojplatser: 5–6 st Segelyta: 50 kvm SRS-tal: 1,099 Konstruktör: Bengt Karlsson Varv: BK Marin Tillverkningsår: 1979–1985 Antal tillverkade: Ca 270 ex Pris begagnad: 120 000–200 000 kronor

Köpguide: Bavaria 36


Text: Johannes Nordemar • 2017-01-03
Artiklarpraktisktbatagande1900-talets klassikerBåtklassikerKöpguiderMaxi 95Segelbåt
Rulla till toppen