Fråga experten Lars Lundbladh om motorer & el

Har du bekymmer med motorer & el? Fråga Dr Diesel om råd! Lars Lundbladh, alias Dr Diesel, har varit med sedan starten av Praktiskt Båtägande och är en av våra käraste profiler. Hit vänder du dig med frågor kring drev, motorer, bränsle och el.

Vad har du för båtbakgrund?
– Jag arbetar som ingenjör till vardags och har en bred teknisk bakgrund, framförallt inom industri och automation. Jag jobbar med allt från båtmoter, bilmotorer och med flygindustrin. Jag jobbar dessutom en del med renovering av båtar, framförallt  elsystem,  motorer och drev och har sedan starten av tidnigen Praktiskt båtägande för mer än 10 år sedan jobbat med redaktionen och även skrivit en hel del tekniska artiklar för tidningen.

Varifrån kommer ditt båtintresse?
– Mitt båtintresse startade på -70 talet. Närheten till hav och båtar har alltid fascinerat mig och tog ordentlig fart när jag fick min första optimistjolle när jag var i 10-årsåldern.  Sedan dess har det blivit mest motorbåtsåkande till en början, mest med mindre “snurrebåtar” men på senare år har det blivit lite större kabinbåtar. Den första båten,  en Fjord 21 weekender, tillbringade jag och familjen varje sommar i nio års tid. På vintern genomgick båten diverse renoveringsjobb, allt från inredning till motor och drevjobb.

Din favoritbåt?
– Fjordbåtar ligger mig givetvis varmast om hjärtat sedan jag var med och startade Fjordklubben för över 10 år sedan.

Vad har du för egen båt?
– En fjord 815 SSE, som jag ägt sedan 2007

Något båtmotto?
Kan själv! Och gott sjömanskap kommer man långt med.

Bästa båtminne?
– På långfärd genom St Annas skärgård. 

Värsta båtminne?
– Inblåst i  Fjärdlång. Det var sista semesterdagen med motor och backslagsproblem. Inte så kul alls.

Jobbigaste felet som kan hända på sjön?
– Att få motorstopp i en motorbåt i hårt väder.

Det första att kolla på sin båt inför sommaren?
– Motor och drivlina – det måste fungerar problemfritt.

Scroll to Top