En dieselmotor som stannar har ofta problem med bränsletillförseln, menar Lars Lundbladh. Foto: Elinor Karlin

Båtexpert Lars Lundbladh

Dr Diesel: Vatten i bränslet kan ligga bakom motorstoppet

En nybliven båtägare upplever att dieselmotorn stannar till och från. Förmodligen ett bränsleproblem, tror Lars Lundbladh.

Text: Lars Lundbladh • 2023-07-23 Uppdaterad 2023-07-14

Fråga:

Hej! Jag har en 3 cylindrig Yanmar diesel från tidigt 80-tal som har stannat efter en stunds tomgångskörning nu vid ett par tillfällen vid sjösättningen. Senaste gången så fick jag inte igång den igen och ska påbörja felsökning. Vad kan detta bero på tror du, var ska jag börja leta?

Sebastian, nybliven båtägare

Svar:

Hej, Sebastian! Det vanligaste felet på dieselmotorer som inte vill gå är nästan alltid bränslerelaterat: luft i bränslet, fel på bränsleledningar, igensatta bränslefilter eller vatten i bränslet.

Vatten i bränslet är inte helt ovanligt. Vatten samlas längst ner i tanken när båten ligger still. Kolla därför filtren först – har du igensatta filter så är det en sak att åtgärda, men kolla även så att det inte finns vatten i bränslet.

Lars Lundbladh, Praktiskt båtägande

Fråga:

Hej! Tack för ett bra svar. Jag har bytt grovfiltret och luftat. Motorn startade direkt. Jag körde på tomgång en stund vid bryggan och den gick jämnt och fint i kanske 5 minuter, sen körde jag ut och gasade till marschfart och körde en sväng. När jag vände om mot hamnen och saktade ner till tomgång så började motorn gå ojämnt ev att den rökte lite extra ur vattenutblåset sen stannade den och gick inte att starta. Vad skulle det kunna vara? Är det stopp i returen till tanken tro?

Sebastian

Svar:

Det kan mycket väl vara vatten i botten på tanken. Kolla grov-/förfiltret om du har vatten i bränslet.  Om så är fallet, sug ur så mycket som möjligt med vakuumsug (oljesug) tills bränslet är rent och fritt från vatten. Alternativt kör från en extern tank.

Lars Lundbladh, Praktiskt båtägande

Ställ din fråga till Lars Lundbladh


Text: Lars Lundbladh • 2023-07-23
Båtexpert Lars LundbladhbränsleDoktor Diesel
Scroll to Top