
Kommer den här synen bli verklighet i framtiden? (Obs montage) Foto: Thomas G Hyrén
Debatt: Svårt att spåra båtägare – behövs ett register?
Överförmynderi eller ett bra sätt att hålla god ordning? Frågan kring båtregister engagerar Båtsverige.
För ett tag sedan lade polisen båtsamverkan väst ut inlägget nedan på sin facebooksida. En herrelös segelbåt hittades ilandfluten vid kusten utanför Kungsbacka. Nu vill man ha allmänhetens hjälp för att försöka spåra ägaren till båten. Är den stulen? Har ägaren fallit överbord och drunknat, som en person föreslår i kommentarsfältet?
Troligtvis kommer man förr eller senare få reda på bakgrunden till mystiken kring den herrelösa båten. Men i det här fallet – och många andra – hade ett nationellt båtregister kunnat göra polisens arbete enklare och mer effektivt.
Polisen menar också att ett nationellt båtregister också kan vara ett användbart verktyg för att hjälpa till att få ner antalet båtstölder.
Debatten kring ett båtregisters vara eller inte har funnits i många år. Den andra sidan av myntet, menar vissa, är att med ett nationellt register får myndigheterna gott om användbara uppgifter om båtbeståndet i Sverige och dess ägare, uppgifter som förr eller senare kommer utnyttjas till att införa skatter och avgifter kopplat till båtägandet.
Tidningen Praktiskt Båtägande ställde frågan till några båtägare vad de tycker om tanken på ett nationellt båtregister. Nedan kan du läsa vad de svarade.
Vad är din åsikt i frågan? Säg din mening i kommentarsfältet nedan.



Så ska problemet med övergivna båtvrak lösas
Polisen: Inför register för att minska båtstölderna
Inget vattenskoterkörtkort i sikte
Text: Jens Augustinsson • 2017-08-22
Artiklar • LivetOmbord • Debatt • Praktiskt Båtägande