Kommer den här synen bli verklighet i framtiden? (Obs montage) Foto: Thomas G Hyrén

Artiklar

Debatt: Svårt att spåra båtägare – behövs ett register?

Överförmynderi eller ett bra sätt att hålla god ordning? Frågan kring båtregister engagerar Båtsverige.

Text: Jens Augustinsson • 2017-08-22 Uppdaterad 2021-06-09

För ett tag sedan lade polisen båtsamverkan väst ut inlägget nedan på sin facebooksida. En herrelös segelbåt hittades ilandfluten vid kusten utanför Kungsbacka. Nu vill man ha allmänhetens hjälp för att försöka spåra ägaren till båten. Är den stulen? Har ägaren fallit överbord och drunknat, som en person föreslår i kommentarsfältet?

Troligtvis kommer man förr eller senare få reda på bakgrunden till mystiken kring den herrelösa båten. Men i det här fallet – och många andra – hade ett nationellt båtregister kunnat göra polisens arbete enklare och mer effektivt.
Polisen menar också att ett nationellt båtregister också kan vara ett användbart verktyg för att hjälpa till att få ner antalet båtstölder.

Debatten kring ett båtregisters vara eller inte har funnits i många år. Den andra sidan av myntet, menar vissa, är att med ett nationellt register får myndigheterna gott om användbara uppgifter om båtbeståndet i Sverige och dess ägare, uppgifter som förr eller senare kommer utnyttjas till att införa skatter och avgifter kopplat till båtägandet.

 

Tidningen Praktiskt Båtägande ställde frågan till några båtägare vad de tycker om tanken på ett nationellt båtregister. Nedan kan du läsa vad de svarade.

Vad är din åsikt i frågan? Säg din mening i kommentarsfältet nedan.

 

Debatt: Svårt att spåra båtägare – behövs ett register?
Carina Norberg, Najad 440, Stockholm. – Spontant är jag inte förtjust i tvingande registreringar. Redan idag finns möjligheten att registrera både skepp och båtar i Fartygsregistret. Många båtar har också vhf/AIS, vilket gör att de redan är registrerade och kan identifieras och kopplas ihop med ägaren.
Debatt: Svårt att spåra båtägare – behövs ett register?
Stefan Brohlin, Albin 25, Skelleftehamn.  – Jag har svårt att se hur ett båtregister skulle kunna fungera. Vilka båtar eller flytetyg skulle omfattas? Vad skulle registret användas till? Nej, jag har svårt att se nyttan av det!
Debatt: Svårt att spåra båtägare – behövs ett register?
William Siegel, Albin Vega, Åkersberga.  – Nja. Det är ytterligare ett steg i övervakningssamhället och att på sikt införa skatter för fritidsbåtsägarna. Fördelen är kanske att det blir lättare att identifiera stulna båtar som upptäcks.

Så ska problemet med övergivna båtvrak lösas

Polisen: Inför register för att minska båtstölderna

Inget vattenskoterkörtkort i sikte


Text: Jens Augustinsson • 2017-08-22
ArtiklarLivetOmbordDebattPraktiskt Båtägande
Rulla till toppen