Här slår sjöpolisen till i midsommar
Ska du ut med båt i Stockholms skärgård i midsommar? Kör lugnt och skippa kröken när du kör så kommer allt gå bra. Annars är risken stor att du fastnar i någon av sjöpolisens kontroller. Här är ställena där de kommer lura i vassen under midsommarhelgen.
Midsommarhelgen är en av båtsommarens höjdpunkter och hamnar och farleder fylls med glada midsommarfirare. Och för sjöpolisen, och deras landbaserade kollegor är det en av årets mest hektiska helger.
– Vi är drygt 50 personer som jobbar inom sjöpolisen i Stockholm och vi kommer satsa allt under helgen. Vi har alla våra fem båtar igång under helgen, berättar Rino Carlsson som är gruppchef/förundersökningsledare inom sjöpolisen Stockholm.
På sjön är det fokus på hastighets- och nykterhetskontroller och man börjar redan dagarna innan midsommar med att övervaka flödet av båtar ut i skärgården inför helgen. Men även på landbacken i skärgården ökar man sin närvaro.
– Vi kommer att ha många av våra landbaserade kollegor stationerade på Sandhamn och Utö. Det kan bli mycket slagsmål och tjafs på land under en sån här helg, fortsätter Rino Carlsson.
Sjöpolisens fem båtar kommer cirkulera i skärgården under helgen men man kommer att hålla ett extra vakande öga på ställen som Finnhamn, Grinda, Nåttarö och Möja. Och på tal om Möja så är det ett ställe där midsommarfirandet har lugnat ner sig de senaste åren. Och det är en trend som gäller även för Stockholms skärgård i stort.
– Vi ser generellt att det är mindre folk i skärgården. Det är svårt att peka på exakt vad det beror på. Men delvis beror det nog på att folk använder båten på ett annat sätt nuförtiden. Fler är ute med båten bara över dagen än tidigare.
Vad ska man då tänka på för att midsommarhelgen i skärgården ska bli lyckad och att man ska slippa en bordning av sjöpolisen?
Rino Carlssons enkla tips är att man ska utse en skeppare innan man ger sig iväg, så att det inte råder några oklarheter om vem som ska hålla sig borta från snapsen och semesterölen innan man lagt till.
Och han påpekar också att det är viktigt att den som sitter bakom ratten har tillräcklig kompetens för att framföra båten på ett säkert sätt. Han avråder från att sätta lillgrabben eller lilltösen vid ratten, samtidigt som resten av besättningen dricker alkohol. Du kan enligt polisen fortfarande som båtägare och/eller förälder bedömas vara den som är huvudansvarig för båtens framdrift. Och den här metoden är ett kryphål som snabbt kan visa sig vara för trångt att ta sig igenom.
Text: Jens Augustinsson • 2016-06-22
Artiklar • LivetOmbord