Här smyger Pelle, spelad av Stephen Lindholm, och Båtsman omkring i buskarna på Norr­öra, där stora delar av "Vi på Saltkråkan" spelades in 1963. Foto: AB Svensk Filmindustri (1965)

Artiklar

Så var det på Saltkråkan – ”Pelle” berättar

Få tv-serier är lika älskade som "Vi på Saltkråkan". Här berättar Stephen Lindholm, som spelade Pelle, om inspelningarna.

Text: Johan Cooke • 2024-02-27 Uppdaterad 2024-02-27

Melker Melkersson hyr Snickargården på Saltkråkan tillsammans med barnen Malin, Johan, Niklas och charmige Pelle. Melker har hjärtat på det rätta stället men tummen mitt i handen. Han misslyckas ständigt med alla praktiska projekt, men låter sig inte nedslås av det. Barnen upplever idylliska skollov på ön ”Saltkråkan”, som egentligen mestadels är Norröra och Söderöra.

Produktionen till Vi på Saltkråkan väckte stor uppmärksamhet redan på planeringsstadiet och drygt 2 000 pojkar sökte 1962 rollen som Pelle. Några fick chansen att provfilma, och Stephen Lindholm, som i år (2024) fyller 70 år och fram till förra året var journalist på tidningen Kommunalarbetaren, gjorde det bästa intrycket på regissören Olle Hellbom.

Här myser skådespelarna i ”Saltkråkan”-filmerna. Från vänster Tjorven (Maria Johansson), Skrållan (Kajsa Dandenell), Stina (Kristina Jämtmark) och Pelle (Stephen Lindholm). Hunden Båtsman borde ha fått ett ben att tugga på kan man tycka. Foto: AB Svensk Filmindustri (1964)

Stephen hade bara ett problem, som sju år gammal var han var rädd för tjejbaciller, och i rollen ingick att krama den 17-åriga storasystern Malin, spelad av Louise Edlind. Något som Stephen först vägrade, men snart insåg kunde kosta honom rollen.

– Jag ringde därför upp tv-seriens producent, Olle Nordemar på Artfilm, och lovade att krama Malin. Jag fick då till min stora glädje rollen, som är ett minne för livet, berättar Stephen Lindholm och skrattar i telefonen.

Pelle och Skrållan med en av rävarna som den djurälskande Pelle ville rädda från elake Söderman. Foto: AB Svensk Filmindustri

Manusförfattaren Astrid Lindgren besökte själv ön Norröra vid några tillfällen. Vinterscenerna spelades däremot in på Söderöra.

– Hon var precis som de flesta föreställer sig henne: Jättesnäll, uppmuntrande och kallade oss för sina barn, och alla blev sedda av tant Astrid. Hon bjöd på tårta och gav oss barn dedikerade exemplar av några av de böcker hon skrivit, bland annat Alla vi barn i Bullerbyn. Vi blev även hembjudna till hennes lägenhet på Dalagatan i Stockholm och till sommarhuset på Furusund. Jag hade viss telefonkontakt med henne i vuxen ålder och träffade henne då och då. Ett lika kärt och glatt möte varje gång, minns Stephen Lindholm.

Rollfiguren Nils Grankvist, spelad av Bengt Eklund, hade en handelsbod på Saltkråkan och är i teveserien Tjorvens pappa. Skylten och gamla båtmotorer finns bevarad i museet. Foto: Johan Cooke
Turister på sightseeing på Norröra. Där guidas de av Michael Blum, som skymtar i mitten av bilden, klädd i hatt. Han kan det mesta om inspelningen av den kultförklarade serien som först visades på tv 1964. Foto: Johan Cooke

Han minns även regissören Olle Hellbom med värme:

– Vi övade inte in några repliker utan lekte istället fram scenerna. ”Titta fram bakom knuten och ropa Tjorven, så får vi se vad som händer”, kunde Olle Hellbom till exempel säga. Om en scen blev mindre bra togs den om men inte alltid direkt, utan när inspirationen infann sig. De vuxna skådespelarna behandlade oss barn med respekt. Så lagandan var god.

LÄS MER: Familjefavoriter från norr till söder

Stephen Lindholm bor idag på Värmdö. Hans föräldrar hade segelbåt och han har besökt Norröra även som vuxen. 

– ”Saltkråkan-filmerna” ger en bild av hur många svenskar skulle vilja tillbringa sina somrar. Fiskmåsar, klarblå himmel, pittoreska hus och havets närhet lockar många. Den rofyllda miljön på Norröra har nog bidragit till den stora succé som tv-serien och långfilmerna blev. Men miljön är inte densamma som på 1960-talet. Sedan dess har många sommarhus byggts på ön.

Bryggan på Saltkråkan/Norröra som den ser ut numera. Båtarna ser inte riktigt likadana ut som i teveserien. Foto: Johan Cooke

Filmerna är faktiskt inte baserade på någon bok av Astrid Lindgren. Men det blev ändå en bok senare. Boken har ett mer poetiskt anslag än tv-serien och långfilmerna.

– Olle Nordemar på Artfilm, som producerade Saltkråkan, och regissören Olle Hellbom, tog kontakt med Astrid Lindgren och bad henne skriva ett manus om en Stockholmsfamilj som hyr ett sommarhus i skärgården, berättar skärgårdsguiden och underhållaren Michael Blum, när han visar oss runt på Norröra där serien spelades in på 1960-talet.

Michael Blum har guidat besökare på ön Norröra, där mycket av ”Saltkråkan”-filmerna spelades in, sedan 1997. Han visar bland annat var farbror Melker ramlade i vattnet och var det getingbo satt som ständigt irriterade Melker, spelad av Torsten Lilliecrona.

Snickargården på Norröra som familjen Melkersson hyrde på sommaren. Saltkråkan var namnet på Astrid Lindgrens och hennes mans segelbåt. Norröra fick båtens namn i teveserien. Foto: Johan Cooke

Efter att ha rekat ett tag tyckte Olle Nordemar att Norröra och Söderöra i Norrtälje kommun passade bäst som inspelningsplats för ”Saltkråkan”, eftersom de speglade barndomens soliga skärgårdsparadis. Astrid Lindgren hade sommarhus i Furusund och valde skärgårdsmiljön för att visa tittarna det härliga skärgårdslivet medan det ännu var idylliskt och rofyllt.

– Förebilden till sankt bernhardshunden Båtsman var en hund av samma ras, ägd av författarinnan Ellen Key, berättar Michael Blum.

När Astrid Lindgren och några kamrater besökte Ellen Keys hus Strand i östgötska Omberg kom både Ellen och hunden utrusande. En av flickorna blev fasthållen av hunden och omplåstrad av Keys hushållerska Malin. Kanske såddes fröet till ”Saltkråkan”-filmerna den dagen? Det finns ju både en Malin och en sankt bernhardshund i tv-serien och i filmerna.

– Ellen Key blev orolig efter hundens attack och bjöd in flickorna. Ovanför entrédörren stod det: ”Denna dagen ett lif”. Det blev titeln på ett avsnitt av Saltkråkan och även på ett kapitel i boken, säger Michael.

Det över 110 år gamla ångfartyget Blidösund vid Norröras brygga. Foto: Johan Cooke

Torsten Lilliecrona, som spelar den så populära Melker i tv-serien, var en erfaren karaktärsskådespelare van vid de stora teaterscenerna, men han blev ändå för evigt förknippad med rollen som farbror Melker.

– När han spelade mördare på teatern lär någon i salongen ha ropat: ”Men titta, det är ju farbror Melker”, berättar Michael Blum när vi vandrar runt på ön.

Han ser fram mot SVT:s nyinspelning av Saltkråkan.

– Av kostnadsskäl kommer den nog att spelas in på fastlandet men i en skärgårdsliknande miljö. Och spegla dagens Sverige, där barnen inte längre säger tant och farbror till de vuxna, säger Michael Blum.


Text: Johan Cooke • 2024-02-27
ArtiklarBlidösundNorröraSaltkråkanSkärgårdsbåtSöderöraTeveserier i skärgården
Rulla till toppen