Fyren Snurran på Bohus-Malmön är bara en av alla svenska fyrar som man kan besöka och lära sig mer om under fyrdagarna // Foto: Snurran

Artiklar

Ta chansen – besök en svensk fyr

De traditionella fyrdagarna genomförs den 21-22 augusti då man har möjlighet att besöka svenska fyrar.

Text: Martin Strömberg • 2021-08-13 Uppdaterad 2021-10-05

 

De traditionella fyrdagarna står för dörren.

I år är det helgen den 21-22 augusti som gäller på de flesta ställen. Vissa fyrar kan dock ha annat datum, se länken för de lokala förhållandena: fyrdagarna.

Förutom möjligheten att få information om fyrar och fyrliv pågår även olika kringaktiviteter på flera fyrplatser. På vissa kan man köpa något att äta och dricka men annars rekommenderar vi att man tar med egen förtäring. Kom ihåg att flera av fyrarna är belägna på öar, till vissa ordnas båttransport och på andra får man själv ordna med transporten. Fyrbesöket blir ofta en lärorik utflykt till en vacker plats.

Förra året samlade fyrdagarna nästan 6000 besökare på våra svenska fyrar, trots Covid-19 pandemin. Detta var dock färre än vad det brukar vara. Toppnoteringen kom 2019, året innan pandemin, då det samlades 18 000 fyrbesökare runt om i landet.

En försiktig optimism kan nu skönjas i år då fler fyrar deltager än förra året. På grund av det stora semestrandet på hemmaplan kanske vi i år kan överträffa förra årets besökssiffra.

Det är nu 19:e gången som Svenska Fyrsällskapet tillsammans med de lokala fyrarna anordnar fyrdagarna och totalt genom åren har det blivit runt 165 000 besök. 

Om ni är osäkra på vilka fyrar som finns i ditt närområde så kan ni hitta information på fyrsällskapets webbsida: https://fyr.org/wiki/index.php/Fyrkarta.

Fyrarnas antal minskar kontinuerligt bland annat eftersom satellitnavigering med GPS tar över.

Svenska Fyrsällskapet har idag mer än 4 500 medlemmar och verkar för att fyrarna skall bevaras då många utgör vackra byggnadsminnen och ger exempel på sin tids högteknologi.

Man arbetar också för att sprida kunskap om det maritima arvet och det liv som levdes på dessa, ofta karga, fyrplatser i en annan tid än vår.

 

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR

Bildspel: 8 av världens mäktigaste fyrar

Sveriges läckraste fyrar

6 fyrar i Norge du kan bo i

Bildquiz: Vad kan du om Sveriges fyrar?


Text: Martin Strömberg • 2021-08-13
ArtiklarFyrarNyheter
Rulla till toppen