
Ålgräsängar motsvarande en yta av Tjörn är redan borta. Detta är en katastrof för såväl vattenkvalitet som fiskreproduktionen. Foto: Eduardo Infantes Oanes
Värdefullt havsekosystem kollapsar på västkusten – kostar Sverige mångmiljardbelopp
Ålgräsängarna på västkusten, barnkammare för flera viktiga fiskarter och en katalysator som motverkar övergödning och förbättrar vattenkvaliteten i havet genom att binda upp kol, försvinner i en rasande takt, skriver tidningen Praktiskt Båtägande.
I två rapporter som Havs- och vattenmyndigheten, Göteborgs universitet och Länsstyrelsen i Västra Götaland gett ut konstateras att ålgräsängarna på västkusten är på väg att försvinna i snabb takt. Sedan 1980-talet beräknas 12 500 hektar, vilket motsvarar Tjörns yta, ha försvunnit.
Utöver det direkta hotet mot miljön finns det även en ekonomisk aspekt. Enligt rapporten har produktionen av torsk minskat med 8 000 ton sedan 1990 och 6 000 ton kväve, som tidigare bundits upp av ålgräsängarna, bidrar nu till övergödning, grumligare vatten och sämre siktdjup.
– Ålgräsängar räknas till de mest värdefulla ekosystemen på jorden, även om det är svårt att sätta värdet i kronor och ören. Lågt räknat så visar beräkningarna att förlusten av ålgräs i Bohuslän har kostat Sverige minst fyra miljarder kronor i form av förlorade ekosystemstjänster. Det kan röra sig om uppemot 20 miljarder kronor, säger Per Moksnes, forskare vid Göteborgs universitet, som tillsammans med miljöjuristen Lena Gipperth lett forskningsgruppen som skrivit rapporterna.
TV: Här pumpas föroreningar ut längs svenska kusten
Microsofts grundare förstörde skyddat korallrev
Därför kan Göta kanals läckande slussar skapa slukhål
Text: Redaktionen • 2016-11-09
Artiklar • LivetOmbord