Båtmotorstölderna har ökat under året - men nu har polisens arbete med problemet gett frukt. Foto: Elinor Karlin, Polisen
Misstänkta båtmotortjuvar gripna i Stockholms län
Organiserad båtbrottslighet har åkt på en törn när tolv personer har gripits och häktats, misstänkta för stöld och häleri. Flera stulna motorer har hittats – och ägarna har kunnat lokaliseras. "Det är uppenbart att det är frågan om ett systematiskt och organiserat arbete", säger Mattias Eklöf, gruppchef på länspolisen.
Organiserad båtbrottslighet har åkt på en törn när tolv personer har gripits och häktats, misstänkta för stöld och häleri. Flera stulna motorer har hittats – och ägarna har kunnat lokaliseras. ”Det är uppenbart att det är frågan om ett systematiskt och organiserat arbete”, säger Mattias Eklöf, gruppchef på länspolisen.
Totalt tolv misstänkta båttjuvar har gripits, misstänkta för båtmotorstölder bland annat på Värmdö och Ekerö. Detta efter att polisen har gjort två olika tillslag och funnit båtmotorer som rapporterats stulna.
– Vi har gjort tillslag vid två tillfällen och sammanlagt hittat ett tiotal stulna båtmotorer som vi nu också lokaliserat ägarna till. Det är uppenbart att det är frågan om ett systematiskt och organiserat arbete och att det handlar om internationella brottsnätverk, säger Mattias Eklöf, gruppchef på gränspolisen hos polisen i region Stockholm, i ett pressmeddelande.
LÄS MER: Så arbetar stöldligorna
Det var under november månad som polisen genomförde de två gripandena. Vid första tillfället, den 17 november, grep man sju personer och hittade fyra båtmotorer. Dessutom hittade man en stor mängd annat stöldgods, bland annat maskiner och kläder. Enligt polisen skedde gripandet på morgonen, då de misstänka precis förmodas ha kommit hem från en stöldrunda.
Vid det andra tillslaget, den 23 november, ska fem personer ha gripits samtidigt som man hittade fem båtmotorer. Nu har man lyckats lokalisera ägarna till de stulna motorerna, som kommer från hela Stockholms län.
– De här grupperingarna jobbar i hela Stockholms län och stölder har skett på flera håll. I detta arbete ser vi vikten av att som båtägare tänka brottsförebyggande. Båtmotorer som är märka går att spåra och sedan också att få tillbaka, säger Ulrika Barck-Holst på Sjöpolisen i region Stockholm, i pressmeddelandet.
Text: Elinor Karlin • 2021-12-01
Båtnytt • Nyheter • Motorbåt • motorstöld • Polisen • Praktiskt Båtägande • Stöldligor • Stöldskydd