Annons

Foto: Malcolm Hanes

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Alukin Aluminiumbåtar
LivetOmbord

7 anledningar: Därför ska du skaffa en aluminiumbåt

Det slitstarka materialet har blivit allt mer populärt bland båtköpare. Men varför ska du egentligen satsa på en modell i aluminium? Här listar vi sju smarta anledningar.

Text: Alukin Aluminiumbåtar • 2017-09-07 Uppdaterad 2021-06-09

De har jobbat med aluminiumbåtar sedan 2007. Under den tiden har företaget bakom Alukin Aluminiumbåtar sett hur allt fler väljer modeller från deras segment.

– Vi tycker naturligtvis att det är jätteroligt att intresset ökar. Vi tror på detta och bygger själva alla våra helsvetsade båtar i vår produktion i Roslagen, säger Maria Nikula, marknadschef på Alukin Aluminiumbåtar.

Klicka här – och läs mer om aluminiumbåtar.

7 anledningar: Därför ska du skaffa en aluminiumbåt
Foto: Alukin Aluminiumbåtar

Här listar hon sju anledningar till varför du ska satsa på en helsvetsad aluminiumbåt:

  • Hållbarhet: Skrovet i en aluminiumbåt är starkt och hållbart. Det beror på själva aluminiumlegeringen, konstruktionen och tillverkningssättet. Det viktigaste när det gäller tillverkningen är att samtliga delar i skrovet låser varandra, så att de inte kan röra sig. Hur båten sedan är svetsad är också centralt. Stora svetsar tillför generellt onödigt mycket värme, något som inte är bra för konstruktionen. För att båtarna ska tåla stora påfrestningar och hålla så bra som möjligt ska legeringen dessutom vara anpassad för fartygskonstruktioner och kunna utsättas för saltvatten och stora krafter. Fråga därför alltid vilken typ av legering den båt du är intresserad av har och hur svetsningen är gjord.
  • Mindre underhåll: En del tycker det är supermysigt att fixa med båten. Men många skulle gärna dra ner på underhållsbiten. Med en aluminiumbåt kan du lägga mindre tid på fix och mer tid på att vara ute på sjön. Det beror bland annat på att aluminium inte alls påverkas av solljus och att det därför inte kräver någon ytbehandling eller underhåll, när du ser till hållbarheten.

LÄS MER: Ny båtmodell levererad till Åland. 

7 anledningar: Därför ska du skaffa en aluminiumbåt
  • Enkla att skräddarsy: Har du speciella önskemål är det enkelt att göra anpassningar vid tillverkningen av en aluminiumbåt. Det gör att du kan få exakt det du önskar dig. Denna typ av båtar byggs nämligen för hand – från kölsträckning till installationer. Ingen formplugg formar stommen, som hos plastbåtar. Istället svetsas varje del på plats.
  • En riktigt slitvarg: Om olyckan skulle vara framme eller om båten används med oförsiktighet, så att den blir repig och bulig, påverkar det i de allra flesta fall varken skrovets styrka eller hållbarhet. Den här typen av ytskador gör främst bara skillnad rent estetiskt. Det beror på att aluminium är väldigt starkt.
  • En riktig miljövän: Aluminiumbåtar är återvinningsbara och ger därför mindre påverkan på miljön. Det här är kanske inget du funderar över när du ska köpa en båt, men det kan ju vara skönt att den kan återvinnas när den väl ska skrotas. I flera länder har framställningen av aluminium dessutom en minimal påverkan på miljön. På till exempel Island finns stora tillgångar med naturlig energi som man använder vid aluminiumproduktionen. 

LÄS MER: Se fler bilder på snygga aluminiumbåtar.

7 anledningar: Därför ska du skaffa en aluminiumbåt
Foto: Malcolm Hanes
  • Högt andrahandsvärde: När du skaffar en aluminiumbåt behöver du inte vara rädd för att köpa grisen i säcken. Skulle du inte gilla din båt har den högt andrahandsvärde. Dessutom brukar aluminiumbåtar vara lättsålda, vilket gör dem till trygga investeringar. Det här gäller framför allt för Sverige och Finland, som generellt ligger i framkant på världsmarknaden när det handlar om hållbara kvalitetsbåtar och båtdesign. Hållbarheten på en kvalitetsbåt i aluminium är extremt hög och väljer du en modell från ett välrenommerat märke så kan du känna dig trygg i din investering. Dessutom finns det ett brett användningsområde för båtarna, då framför allt de helsvetsade varianterna ofta används både som fritidsbåt och av yrkesfolk. Det gör att målgruppen för en begagnad båt blir bred och användningsområdet stort.  
  • Stor wow-faktor: Hajpen håller i sig. Aluminiumbåtar, och särskilt helsvetsade modeller, har fortfarande en generell wow-faktor. Samtidigt blir de också ett vanligare val i de flesta grupperna av båtägare. Man kan säga att aluminiumbåtar är indelade i fler olika segment. Cross over-båtarna är mer för fritidsbruk. De helsvetsade båtarna fungerar även bra för tyngre bruk och attraherar också professionella användare som har ytterligare krav på både funktionalitet, hållbarhet och kvalitet. Här är det så klart skillnad i skrovens uppbyggnad, styrka och vridstyvhet, som skiljer sig mellan olika märken och tillverkare. För att veta om det är riktigt bra båt du har hittat så försök kolla upp hållbarheten som vi pratade om i punkt 1. Hur ser konstruktionen ut, vad är det för legering och hur är den svetsad? Har du tagit reda på detta har du kommit långt.

LÄS MER: Se klipp på fler aluminiumbåtar.


Text: Alukin Aluminiumbåtar • 2017-09-07
LivetOmbordPartner
Scroll to Top