Annons

1594234.jpg

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Länsförsäkringar
LivetOmbord

Guide: Tänk på det här när du köper en ny begagnad båt

Att köpa båt kan vara en av livets större investeringar, även när man köper begagnat. Men vad ska man då kontrollera? För att ge dig de bästa förutsättningarna för ett bra och väl övervägt köpt är det bara att fortsätta läsa!

Text: Länsförsäkringar • 2019-05-10 Uppdaterad 2021-06-09
Advertisement

Försäkra din båt

Motorbåt, segelbåt eller jolle? Länsförsäkringar försäkrar de flesta fritidsbåtar. Båtförsäkringen gäller både till sjöss och på land. Du väljer själv omfattning. Med vår BAS försäkring får du ett bra grundskydd. Med MAX är även båtmotorn och annan maskinell utrustning försäkrad om du råkar ut för en oförutsedd händelse eller tankar med fel bränsle.

LÄS MER OM BÅTFÖRSÄKRINGAR HÄR

Nu är snart årets båtsäsong i Sverige här på riktigt igen.
Alla månader med minusgrader, grådask och isklädda vatten är inom kort ett suddigt minne och snart är alla vi båtmänniskor ute på sjön med familjer och vänner, sommarfesten kan börja.

Kanske har ni planerat att köpa en begagnad båt?
Det kan vara en av livets största investeringar, naturligtvis beroende på vilken typ av båt ni letar efter, och det kan vara bra att stanna upp några sekunder och skaffa sig riktig koll innan man går till banken.

Det är naturligtvis viktigt att se över sin nya flytande kompis. Även om den kan se ut att vara i finfint skick och de tidigare ägarna verkar jättetrevliga så finns det några saker man behöver komma ihåg och ändå kontrollera.

LÄS MER OM BÅTFÖRSÄKRINGAR HÄR

• Om ni köper båten privat, kontrollera först och främst med Polisen eller Larmtjänst så att den inte är stulen. Om båten är stulen har den rättmätiga ägaren rätt att få tillbaks båten och det kan vara svårt att få tillbaks sina pengar. Kolla gärna ägarskapet och servicehistoriken så långt tillbaks som det går och försäkra dig även om att ägarens namn och adress stämmer.

Köper ni båten av en båthandlare är konsumentskyddet starkare men begär ändå att få veta hur många ägare båten haft och servicehistorik.

• Vid köp av privatperson är det också viktigt att skriva ett köpekontrakt som reglerar alla tänkbara och oförutsedda framtida händelser. Ta gärna hjälp av försäkringsbolag om ni är osäkra.

Köper ni av båthandlare ska ni självfallet också granska köpekontraktet så att det ni har kommit överens om stämmer och att inget i kontraktet känns ovisst eller konstigt.

• Om det är en äldre plastbåt, leta efter osmosis (böldpest). Båtar byggda av omättad polyester och glasfiber drabbas ibland av blåsbildning och detta kallas i Sverige för böldpest. Vilket enkelt uttryck innebär att vatten vandrar i plasten. Problemet med böldpest är större i sötvatten än i saltvatten, det vill säga problemet är större i Mälaren än i Saltsjön. Och större på Ostkusten än på Västkusten, till exempel.

• Använd näsan, den har sällan fel! Luktar det mögel, bränt eller något annat konstigt så är det oftast något som inte stämmer och som bör lokaliseras och utredas. Om akterspegeln är full i vatten så ruttnar den och behöver åtgärdas.

LÄS MER OM BÅTFÖRSÄKRINGAR HÄR

• Besiktning
Det kan ibland vara en god idé att ta in hjälp från en besiktningsman, särskilt om det är fråga om en större, dyrare båt. Besiktningsmannen går igenom båtens skick vid tidpunkten för försäljning och eventuella fel dokumenteras i ett besiktningsprotokoll om det skulle bli tal om åtgärder och kostnader i efterhand.

• Glöm inte att se över vilka försäkringsalternativ som finns på marknaden och vilka behov just du och din båt har. Länsförsäkringar har alternativen BAS och Max och kan svara på alla eventuella frågor ni har inför köpet.

• Sätt gärna spårsändare på motorn om du har utombordare och märk båten på något av marknadens alla sätt. Här kan du läsa mer om DNA-märkning.

Om ni följer dessa punkter kan ni tryggt njuta av sommarens njutningar tillsammans med nära och kära.
Livet på sjön är fantastiskt och snart är det här igen.

LÄS MER OM BÅTFÖRSÄKRINGAR HÄR

Försäkra båtmotorn, det kan rädda dig från dyra verkstadsräkningar – så funkar det

Så startar du båtsamverkan i din båtklubb

Det här visste du inte om båtförsäkringen – så funkar det!

ALLA LÄNSFÖRSÄKRINGARS ARTIKLAR HITTAR DU HÄR
Guide: Tänk på det här när du köper en ny begagnad båt

Text: Länsförsäkringar • 2019-05-10
LivetOmbordPartner
Scroll to Top