Skönmålar tillverkarna sina produkter genom att ange extrema vridmoment som inte går att uppnå i praktiken? Är borstfria motorer mycket bättre än de med kolborstar? Det och mycket mer har vi tagit reda på i vårt test av tio potenta borrskruvdragare för båtfix. Foto: Johannes Nordemar
Test: 10 borrskruvdragare
En borrskruvdragare bör finnas i varje verktygslåda. Vi har testat tio potenta maskiner som lämpar sig för båtfix.
Att komma fram till vilken som är den bästa borrskruvdragaren är svårt. Framför allt för att alla maskiner har imponerande prestanda. Modern batteriteknik, genomtänkt design och smarta funktioner tillsammans med starka 18-voltsmotorer ger användaren väldigt mycket för pengarna, oavsett vilken skruvdragare det gäller.
Men det är tre maskiner som utmärker sig tydligt: Hikoki, Einhell och Dewalt har smidigheten, vikten och ergonomin som gör att de är sköna att arbeta med timme efter timme. Det skiljer trots allt ett halvt kilo mellan flugviktaren Hikoki och tungviktaren Cat. Får vi välja är det någon av de tre mindre maskinerna som åker fram när något ska skruvas eller bearbetas i båten.
Dewalt är överlägset starkast i testet med ett uppmätt vridmoment på 25 Nm. Samtidigt är det långt under de 65 Nm som anges i maskinens specifikation, vilket kan tyckas märkligt. Faktum är att alla maskiner konsekvent presenterar glädjesiffror i specifikationerna. För att gå till botten med det här tog vi kontakt med flera tillverkare som alla kunde bekräfta samma sak. Vridmoment mäts på olika sätt.
Det hårda vridmomentet är kraften som uppnås när det tar tvärstopp i ett hårt material. Eftersom det blir höga värden vid den typen av mätningar är det oftast det som specificeras. Det mjuka vridmomentet är kraften som skruvdragaren kan leverera när den arbetar i ett mjukt material, där motståndet gradvis ökar. Så är det nästan alltid i praktiken, och därför är det lite fult av tillverkarna att inte ange vilken typ av vridmoment som avses.
Vi har inte nöjt oss med tillverkarnas uppgifter utan mätt upp just det mjuka momentet. De flesta maskiner ger 30–40 procent av sitt specificerade hårda värde, men Meektools ger 51 procent.
Ett mastodontiskt vridmoment är såklart användbart den gången du ska skruva långa och grova skruvar eller använda en stor hålsåg, till exempel. Men i praktiken räcker även de klenaste maskinerna i testet för de flesta normala båtfixarmoment och sådant som du vill göra i hemmet.
Du kan till exempel skruva båthus, trall och Ikeamöbler tills du storknar eller borra stora och små hål i plast, metall och trä. Du kan också montera en polertrissa och få upp glansen i ett rostfritt grabbräcke eller sätta dit något annat tillbehör, som en roterande rotborste för att rengöra däcket. För att använda ett slitet uttryck så är det nästan bara ”fantasin som sätter gränserna” för vad en borrskruvdragare kan användas till.
Cat är snabbast när det gäller att dra i skruv på andra växeln, vilket inte är så konstigt eftersom den ligger högst varvtalsmässigt. Men Dewalt, Biltema och Hikoki är inte långt efter. Precisionen är sämre hos Cat, och den upplevs som ryckig eftersom den startar på 109 RPM. Även Biltema och Cocraft hoppar igång runt 75 RPM, medan Meektools och Hikoki kan smyga igång på 9 och 16 RPM för finlir. Att Biltema bara når 85 procent av det specificerade varvtalet gör att man kan ifrågasätta även andra specifikationer, som batteriets storlek på 2 Ah, eftersom det tar slut snabbare än hos andra maskiner.
Så gjorde vi testet
Vi har testat tio 18-volts borrskruvdragare för båt- och hemmabruk, med ett maxpris upp till 2 000 kr inklusive laddare och batteri. Några välkända fabrikat har fallit bort på grund av prisbilden. Vi har bedömt ergonomi, hantering och användning, styrka, snabbhet, uthållighet och precision.
För att mäta styrkan har vi skruvat 10×120 mm fransk träskruv i furu (med lågväxel) och placerat en momentmätare mellan skruvdragare och skruv, vilket gett oss resultatet för maximalt mjukt vridmoment. Vi har också mätt hur långt olika typer av skruv kan skruvas i trä innan skruvdragaren slår ifrån samt borrat genom 70 mm trä med en 20 mm träspiralborr.
Snabbhet har testats genom att skruva 6×120 mm skruvar hela vägen in i ett trästycke (på högväxel). Uthållighet har testats genom att utföra olika moment med skruvdragaren tills batteriet tömts samt mäta uppladdningstiden. Minimivarvtal och maxvarvtal har uppmätts med en varvtalsräknare. Alla testmoment har upprepats flera gånger och de högsta värdena har registrerats.
Hälften av borrskruvdragarna har borstlösa motorer som ger mindre friktion och därmed bättre prestanda. Men även maskinerna med traditionella kolborstar har bra batteritider. Den största skillnaden är att borstfria maskiner kan göras mer kompakta och att de är helt underhållsfria, vilket bör ge en längre livslängd.
Att ett stort batteri ger lång driftstid säger sig självt, men det väger också mer och kan skapa obalans i maskinen. Det blir tydligt på Einhell som är baktung med ett relativt klumpigt batteri. Med dubbla batterier, som Bosch och flera andra har, är det möjligt att jobba i stort sett oavbrutet hela dagen även om batterierna är små. En praktisk detalj som nästan alla maskiner har är indikator för batterinivån. Det gör det lätt att avgöra om batteriet är på väg att ta slut eller om det är fulladdat.
En annan detalj som alla borrskruvdragare i testet har är lampa. Men hos Meektools och Stanley är den placerad så högt att själva chucken skapar en skugga i området där man helst vill se. Till sist vill vi ge Bosch en hållbarhetsstjärna eftersom den är tillverkad i Ungern, till skillnad från övriga Kinatillverkade maskiner.
Så vilken 18-volts borrskruvdragare är egentligen bäst? Det är nästan jämnt skägg mellan Hikoki och Dewalt, men Hikoki vinner på högre precision, bättre batterier och snabbare laddare. Meektools koras till Bra köp tack vare sitt låga pris i förhållande till användbarheten.
Testet är hämtat ur Praktiskt Båtägande nr 12 2023.
1963–2024
Testarkivet – över 1 800 artiklar från Båtnytt, ViBåtägare och Praktiskt Båtägande.
Den här artikeln är en del av vårt testarkiv. Vi är oberoende, så det är du och inte företagen som betalar för våra tester.
Betala via Swish eller med kort och få tillgång till artikeln via en länk som vi skickar till din mejladress.
Text: Johannes Nordemar • 2024-04-19
Tester • Borrskruvdragare • Gör det själv