
1730988-1.jpg
TEST: Bavaria C42
Modern, komfortabel och välseglande båt som utsetts till European Yacht of the Year i familjeklassen.
Skrovet är visserligen knappt 12 meter långt, och vattenlinjen 11,27 meter, men med det påmonterade peket i fören inräknat mäter Bavaria C42 12,9 meter i total längd. Alldeles oavsett hur man mäter är detta faktiskt numera en fullt normal storlek på en ny familjesegelbåt, vilket innebär att de har vuxit med minst ett par meter sedan den tid då storsäljarna hette Maxi 999 eller Albin Nova.
Välseglande och komfortabla familjecruiser runt 40 fot har för dagens krävande segelbåtsköpare helt enkelt blivit vad motsvarigheterna på drygt 30 fot var för bara några decennier sedan.
För Bavariavarvet är C42 mycket mer än bara en ny modell i raden. Den här båten markerar nämligen det mycket välkomna slutet på några år av omfattande organisatoriska och ekonomiska problem, när det sydtyska storvarvet balanserade på ruinens brant. Och även om man har en lång vandring kvar till fornstora dagar har Bavariavarvet åtminstone kommit en bra bit på vägen tillbaka. Det visar inte minst det faktum att Bavaria C42 nyligen utsågs till European Yacht of the Year i familjeklassen, i hårdast tänkbara konkurrens från exempelvis Beneteau Oceanis 40.1, en fransk familjecruiser som inte på något sätt är en avsevärt sämre båt än Bavarian, men som den här gången föll med minimal marginal i juryns omröstning.


Bavaria har flera gånger försökt lyfta sig några pinnhål över storhetstidens bayerskt bla̡?- och vitrandiga dynor och de plastigt brunbeige interiöra träimitationerna, samtidigt som man också önskat höja seglingsupplevelsen några snäpp jämfört med tidigare modeller.
Samarbeten med välrenommerade designer från bland andra Farr Yacht Design och biltillverkaren BMW har både kommit och gått, men det är först sedan den italienske succédesignern Maurizio Cossutti fick chansen som Bavaria nu kan visa upp en sådan fullträff som C-serien, och då i synnerhet den prisvinnande C42.
Kunderna kan faktiskt slippa de Bavariablå dekorlinjerna och istället få dem modernt svarta eller grå för 6 217 kronor, eller till och med ett helt ljusgrått skrov i kombination med kontrasterande knallvit dekor mot ett pristillägg på 42 376 kronor.
Skrovformen följer den rådande trenden med ett skarpt slag längs hela friborden, ett par decimeter ovanför vattenlinjen. Syftet är att minska skrovets bredd i vattenlinjen, och därmed begränsa den friktionsskapande och således bromsande våta ytan, samtidigt som den interiöra volymen bibehålls eller till och med utökas.
Stäven är nästintill lodrät och lutar bara en aning inåt ner mot vattnet, och det utskjutande peket i glasfiberarmerad polyesterplast för 32 861 kronor är dels förankrat med ett par rejäla genomgående bultar in i ankarboxen på var sida, dels med en vantskruv i ett rostfritt beslag som i sin övre ände kan hålla rullen för codeseglet. Det behövs sannerligen när förlikets antitorsionslina ska spännas upp med det dubbla fallets utväxling.


Eftersom det är ganska lätta vindar på de franska provseglingsvattnen är det just det vi gör. Alltså hissar coden och spänner upp den ordentligt innan vi rullar ut den från Seldéns CX-rulle. Den självslående rullfocken har fungerat väl för att ta oss ur La Rochelles gigantiska fritidsbåtshamn, och är förstås ett naturligt förstaval för köpare från trånga skandinaviska skärgårdar som kan glädjas åt att den på Bavaria C42 ingår som standard.
Men här ute på en nästintill platt Biscayabukt kommer coden som en skänk från ovan. Till skillnad från 90 procent av de Bavariabåtar som seglar i svenska vatten har vår båt inte rullmast, så vi kan istället för en liten rullstor avnjuta ett läckert kolsvart hightechsegel från Elvström, med genomgående lattor och helt annan akterrunda, som med matchande fock kostar 92 822 kronor extra.
Ihop med coden för 82 926 kronor inklusive rulle, ger den en skjuts åt ekipaget som mer än väl kompenserar för att vi också måste peta ner kursen några grader från dikt bidevind.


Rorsman kan både sitta och stå bekvämt, men det tudelade häckstaget besvärar i vissa lägen med att nafsa mig i nackhåren. Pushpit har försetts med speciellt an passade dynor för 7 993 kronor att avkopplande vila ryggen mot.
Dylika dynor är egentligen ingen nyhet, utan har setts förut på en del båtar, men den här rundade och öppna varianten fungerar väldigt väl på Bavaria C42. Bakom dem kan akterspegeln fällas ut och bli en ändamålsenlig badplattform, som visserligen inte kan konkurrera med de största exemplaren i klassen men ändå räcker väl till.
De sköna och greppvänliga kompositrattarna på sina Jefapiedestaler är tillval för 20 934 kronor och är via så korta vajrar som möjligt, för att minimera gummibandseffekten i styrningen, förbundna med det enda roderbladet från samma danska tillverkare. Funkar inte fullt lika bra som styvrod, men är inte heller något att anmärka på.


Att båtens bredd följer med från mitten och akterut gör sittbrunnen synnerligen rymlig, med goda möjligheter för sittande gäster att vid krängning ta fotspjärn mot det fasta bordet som kostar 27 278 kronor extra, där kalla drycker kan fiskas upp ur mittdelens kylfack.
Som sig bör på en familjebåt finns ingen störande skotskena, utan storskotet är istället arrangerat via block uppe på rufftaket. Där leds också fall och trimlinor helt öppet från mastfoten till avlastarna under sprayhooden.
För den som önskar en något överlappande fock som komplement till den självslående, finns korta skenor för 16 367 kronor att tillgå på skarndäck tätt mot överbyggnaden. Liksom röstjärnen ute i skrovsidan är de placerade så att de ger fin passage fram till fördäck, där en racinginspirerad pulpit bestående av en rostfri båge på vardera sidan underlättar ombordstigningen.


Under däck erbjuder Bavaria C42 en ljust fräsch och diskret elegant interiör, som kontrasterar betydligt mot det som nog fortfarande är mångas sinnebild av lågprismärkets profil. Vår testbåt har trendig ekinredning för 45 548 kronor, medan traditionell mahogny är standard.
Stora rektangulära skrovrutor ger tillsammans med däcksluckor och rutor längs överbyggnadens sidor ett härligt ljusflöde. Salongen välkomnar på styrbordssidan med sin U-formade soffa, där maststöttan är snyggt kromad och inte stör nämnvärt i bordets framkant. Fälls bordsskivan ut ryms ännu fler middagsgäster, som då får sitta i babordssidans längsgående soffa. Vill man bädda i U-soffan kostar det manuellt höj och sänkbara bordsstativet och en extra dyna 26 517 kronor.
Navigationsbordet har flyttat fram till huvudskottet, med sittplats i färdriktningen i babordssoffan, dock utan ryggstöd. I nära anslutning finns även el- och elektronikcentraler. För om skottet erbjuder båtens mest spatiösa hytt för ägarparet en aningen hög dubbelbädd, en eftergift för att dels få lagom bredd på den, dels tillräcklig förvaringsplats i utdragslådor under.
Ljusinsläppen genom stora rektangulära skrovrutor och däcksluckor ger tillsammans med vit innerliner och de beige eksnickerierna ett ljust intryck även här. Den privata toaletten här i ägarhytten är tillval för 51 892 kronor och rymmer på den begränsade ytan inte någon separat duschkabin, medan en sådan finns i det ordinarie hygienutrymmet längre akterut.



Styrbordssidans akterhytt är i standardutförandet båtens enda, men en spegelvänd likadan hytt kan fås för 31 592 kronor mittemot, där det annars ryms ett gigantiskt stuvutrymme. Babord om nedgången är pentryt visserligen L-format, men bara med en ganska kort utstickande del, och ger därfo̡?r snarare intryck av att vara längsgående. Här erbjuder lådhurts och bänkskåp tillsammans med överskåpen riktigt gott om plats för både utrustning och skafferivaror.
Trelågig spis med ugn och 110-liters kyl är standard, men ytterligare kyl- eller fryskapacitet kan köpas till för 18 397 kronor.
2 104 856 kronor för Bavaria C42 är förstås ett orealistiskt lockpris som inte ens inkluderar frakt från varvet i sydtyska Giebelstadt. Med de rätta tillvalen adderade landar färdigt ekipage för semestersegling med familjen snarare omkring en miljon högre, men det är verkligen inget opris för en då både välutrustad och komfortabel 42-fotare som också seglar väl.
TEXT: JOAKIM HERMANSSON
FOTON: ANDREAS LINDLAHR, JOAKIM HERMANSSON OCH BAVARIA

Köpguide: Bavaria 36
TEST: Dufour 390 GL – för familjen och vännerna
Beneteau Oceanis 40.1 – med plats för två familjer
Text: Joakim Hermansson • 2021-08-05
LivetOmbord • Testarkiv • Tester • Båttest • Bavaria • Joakim Hermansson • Praktiskt Båtägande • Segelbåt