Städning året runt behövs för att hålla jämna steg med nedskräpningen Foto: Västkuststiftelsen Strandstädning

Artiklar

13,5 miljoner till fortsatt strandstädning

Inflödet tar inte paus

Text: Martin Strömberg • 2019-05-22 Uppdaterad 2021-06-09

Naturvårdsverket meddelade den 5 april att man beviljat drygt 13,5 miljoner kronor som bidrag för strandstädning på Västkusten.

Bidraget gör att det fortsatta arbetet med att städa upp på stränderna på Bohuskustens 10 kustkommuner samt Göteborg och Kungsbacka kommuner kan fortsätta ett halvår fram till och med oktober 2019. 

– Vi har länge lobbat för en längre framförhållning då inflödet av plastskräp på våra stränder inte tar paus. Tvärtom ser vi att städning året runt, när vädret tillåter, är nödvändigt för att hålla jämna steg med plastskräpet som ansamlas framförallt under höst- och vinterstormar, berättar Cilla Eklund, kommunikatör på Västkuststiftelsen Strandstädning och fortsätter:

– För att göra arbetet med strandstädning effektivare och mera långsiktigt hade det varit värdefullt med anslag som löper över flera år.

Stiftelsens uppdrag består i att för de tolv kustkommunerna från Strömstad i norr till Kungsbacka i söder söka medel, fördela dessa samt samordna, informera och arrangera strandstädning.

Arbetsinsatserna utförs av såväl kommunernas egen personal som entreprenörer och inte minst frivilliga, både enskilda och organisationer.

Sedan 2015 har man bland annat tagit fram Strandstädarkartan, ett viktigt hjälpmedel, för att underlätta arbetet på fält och samla värdefull statistik.

Här nedanför kan ni se statistik från strandstädarkartan över arbetet som utförts mellan 2015-18.

13,5 miljoner till fortsatt strandstädning
Från 2015 till 2018 städades det totalt minst 698 ton strandskräp.

TV: Maskinen som rensat 420 ton skräp i hamnen – på två år

Så slängde man skräp 1964

Fem länder bakom 60 procent av all plast i haven

TV: Tömde kanalen på vatten – hittade soptipp


Text: Martin Strömberg • 2019-05-22
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top