Över 20 båtar sjönk under det kraftiga ovädret i Kalix // Foto: Privat

Artiklar

”Hamnen kändes som ett krigsområde”

20 båtar sjönk i småbåtshamn

Text: Martin Strömberg • 2018-07-23 Uppdaterad 2021-06-09

 

Det kraftiga regnovädret natten till söndagen orsakade stira problem i Kalix småbåtshamnar. Både Marahamn och Slussen drabbades och över 20 båtar sjönk och lika många hängde bara i sina förtöjningar.

– Hamnen kändes som ett krigsområde igår med sjunkna båtar och halvfyllda båtar. Många som hade en jobbig dag med bärgning och jobb med vattenskadade motorer, berättar Lars Berlin, vid Marahamns småbåtshamn för livetombord.se.

Det kom över 100 mm regn på kort tid och många båtägare fick jobba hårt för att få upp sina båtar och ordning på motorerna.

Stig Björnemark är även han en av de som var på plats och såg de sjunkande båtarna. Han berättar att det främst är de äldre, öppna båtarna som blivit vattenfyllda då de inte har någon självläns. En självläns är en anordning som består av ett hål som ligger högre än vattenytan, och på så sätt får vattnet att rinna ut med hjälp av gravitationen.

– Vi har båtvakter i hamnen och det är ganska stor ruljangs i hamnen just nu, så de upptäckte båtarna som sjunkit tidigt på morgonen. Det har nästan aldrig hänt förr, kanske någon enstaka gång, men detta väder var extremt. Det har kommit 100 mm och verkar vara väldigt lokalt, berättar han för norrbottenskuriren.

Alla båtar ska vara bärgade på måndagen.

 

TV: Sugs man ner av en sjunkande båt?

TV: Här sjunker Sweden Yachts 45:an mitt ute på havet


Text: Martin Strömberg • 2018-07-23
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen