Artiklar

21 döda i fritidsbåtsolyckor 2014

Under 2014 omkom 21 personer genom drunkning i samband med fritidsbåtsolyckor, de flesta av de omkomna hade inte flytväst på sig. Analyser visar att fler än varannan av de omkomna skulle ha överlevt om de hade använt någon typ av flytväst och kunnat larma. 

Text: Redaktionen • 2015-06-01 Uppdaterad 2021-06-09
21 döda i fritidsbåtsolyckor 2014
Sjöräddningen: Fem saker du ska låta bli på sjön
TV: Fem tips för att slippa katastrofer till sjöss
Så får du koll på säkerheten till sjöss
Fler hundar än män använder flytväst

Totalt har 143 personer omkommit i drunkningsolyckor i fritidsbåtar de senaste fem åren. Nio av tio har inte haft flytväst påtagen och enligt analyser som gjorts hade minst hälften överlevt om de burit en flytväst och kunnat larma.

85 procent av de som omkommer i drunkningsolyckor är män, och sju av tio är över 50 år. Svenska Livräddningssällskapets attitydundersökningar visar att det är samma målgrupp som har mest avog inställning till att ta på sig flytväst. Dessutom ägnar sig denna grupp i hög grad åt vattennära aktiviteter. 

I Sverige omkommer i genomsnitt 35 personer per år i fritidsbåtsolyckor. Oftast inträffar olyckorna nära land och i lugnt väder och varje år omkommer en eller flera personer i hamn. Den vanligaste dödsorsaken är drunkning. Fall över bord eller kantring är de vanligaste orsakerna till dödsolyckorna. Flest omkomna är män 50–70 år gamla. Mer än en tredjedel av olyckorna sker i samband med fiske. Många av de omkomna är ensamma vid olyckstillfället och sex av tio har druckit alkohol. Bara en av tio drunknade bar flytväst eller flytplagg.


Text: Redaktionen • 2015-06-01
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top