Artiklar

30-tal ungdomar i kajakdrama utanför Orust

Konfirmationslägrets kajaktur förvandlades plötsligt till ett sjödrama och sjöräddningen fick rycka ut för att rädda ett flertal som ungdomar som fallit i vattnet efter att deras kajaker kantrat i den starka vinden, skriver tidningen Bohusläningen.

Text: Jens Augustinsson • 2016-06-21 Uppdaterad 2021-06-09

30-tal ungdomar i kajakdrama utanför Orust
Det var här, i ett sund strax söder om Gullholmen på västra Orust, som ett flertal ungdomar hamnade i sjönöd efter att deras kajaker kantrat. Karta: Eniro

På måndagen vid halv två-tiden får sjöräddningen ett larm om att ungdomar är i sjönöd utanför Orust, skriver tidningen Bohusläningen på nätet.

Det visar sig vara 33 ungdomar som är på konfirmationsläger i området som när de tagit sig ut på en kajakutflykt överraskats av starka vindar och flera kajaker har kapsejsat. Enligt personer på plats ska det ha varit vindstyrkor på upp emot 15 meter per sekund.

Enligt uppgifter till Bohusläningen ska det ha varit ett virrvarr av ungdomar i vattnet när sjöräddningen kommer till platsen. Några har kunnat ta sig upp själva på klippor runt omkring medan andra behöver hjälp att ta sig ur vattnet av sjöräddningens båt och kustbevakningen, som också kommit till platsen. Även en sjöräddningshelikopter fanns på plats.

Alla förs i säkerhet och en person uppges ha förts till sjukhus efter att ha blivit nedkyld.

Egil Midtbö är präst på Orust och ansvarig för konfirmanderna och det ska ha varit hans beslut att genomföra kajakturen. Så här kommenterar ha själv händelsen i Bohusläningen:

– Det är lätt att vara efterklok men det var inte tryggt på vattnet. Som jag känner nu kommer jag inte att planera en sådan här tur nästa år. Det är bara att beklaga att det blev så här. Jag är väldigt glad att alla är i säkerhet, säger han.

 

Oroväckande många drunkningsolyckor i år – enkel pryl ökar chansen att överleva

TV: Upptagning i den högre skolan


Text: Jens Augustinsson • 2016-06-21
ArtiklarLivetOmbordBåtolycka
Scroll to Top