Artiklar

5 vanligaste misstagen båtförare gör i aktersvall

När man ligger och kör i en kö i högtrafikerade farleder är det lätt att tappa tålamodet, fälla reglaget och köra om i vredesmod. Här är fem saker du bör tänka på så att körningen i aktersvallen blir säker - och trevnaden till sjöss bibehålls.

Text: Jens Augustinsson • 2016-01-26 Uppdaterad 2021-06-09

Vinterkörtips: Så skonar du båten bland isflaken

Sjöskolan: Vad är en knop i km/h?

TV: Här åker vattenskotern rakt in i buskarna

 

Håll avstånd

1. Kör inte om för nära båten framför. Aktersvallet är som brantast och besvärligast närmast båten och det blir onödigt jobbigt att ta sig igenom vågen där.

 

Dämpa farten

2.Kör inte för fort. Det kanske är lockande att attackskära genom vågen men landningen på baksidan kan bli stökig. Dra hellre av något på gasen, men behåll planingsfart.

 

Hitta rätt vinkel

3. Se till att ta vågen i rätt vinkel. I 30-45 grader klyver du vågen effektivt, samtidigt som du rullar förhållandevis mjukt över krönet. Vinkelrätt mot vågen är snabbaste vägen igenom men det är då också lätt att man blir lite för mycket luftburen och landar tungt på baksidan. Att rulla över vågen längs med är mjukast men man tippar kraftigt från sida till sida.

 

Placera er rätt ombord

4. Undvik att ha passagerare långt fram i båten. När en båt planar är främre delen till stor del i luften och den delen blir också den som är mest instabil och landar hårdast.

 

Kommunicera mer

5. Ta för vana att tala om vad du tänker göra härnäst, accelerera kraftigt, gira kraftigt, köra igenom en våg. Dina passagerare ser ofta inte vad du ser. De kan sitta vända från färdriktningen eller sitter och pratar med varandra och är oftast oförberedda på plötsliga rörelser och krängningar.


Text: Jens Augustinsson • 2016-01-26
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top