Artiklar

5 saker att byta – innan du får stora problem

Med förebyggande underhåll slipper du många obehagliga överraskningar – som i värsta fall gör att du får avbryta semestern. Här är fem tips som gör ditt båtliv mer problemfritt.

Text: Jens Augustinsson • 2016-01-29 Uppdaterad 2021-06-09

TV: Så byter du impeller på utombordaren

1. Impellereländet

Ja, det kan kanske ses som en självklarhet och inget att påminna om och ni är nog många som redan har det överst på er checklista. Men att byta impeller med jämna mellanrum är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att slippa frustrationen över att den går sönder under säsongen.

 

TV: Så tar du hand om inombordaren inför vintern

2. Håll det väloljat

En rutin som nog sitter i ryggmärgen lika mycket som impellerbytet hos många. Men byte av olja och filter är som en härlig svalkande dusch för din motor. Och det är den värd.

Nästa sida: Så undviker du bränslestrul 

TV: Så får du rätt kablar ombord

3. Slipp kontaktproblem

De flesta delarna av elsystemet betår ju av väl inkapslade kablar. Men vid kontaktpunkterna kan det lätt uppstå problem när salt och fukt tränger sig på. Särskilt om du har en äldre båt utan fuktsäkra kontakter. Och känsligast av allt är förmodligen batteripolerna. Undvik att stå där med frasiga kontakter som pulveriseras bara du tittar på dem. Byt hellre ut dem en gång för mycket.

 

TV: Kört sönder propellern – vad göra?

4. Pyssla om propellern

Även om du kanske inte märker det så får propellern småskador allt eftersom. Det leder till sämre fart och onödiga vibrationer ombord – som i sin tur kan leda till andra problem. Så även om du inte gått på grund så att det känns, så kan det vara värt att lämna in propellern för en uppfräschning – eller helt enkelt köpa en ny.

Vanligaste misstagen båtägare gör: "En löjlig liten rem kan slå ut tre funktioner"

5. Undvik soppastrul

Sista delen av soppaslangen ligger helt exponerad för väder och vind i motorbrunnen. Sol, salt och slag är bara några saker som skadar slangen med tiden. Börjar du få sprickor i slangen så är snart också läckaget ett faktum. Byt hellre slang för tidigt än för sent. 

Tipsen kommer från boatingmag.com Kolla in sajten för fler bra tips för ditt båtliv.


Text: Jens Augustinsson • 2016-01-29
ArtiklarLivetOmbordBåttillbehörGör det själv
Scroll to Top