Artiklar

5 saker som gör det lättare att sälja din båt

Vi är mitt i en av årets stora båtbytarperioder. Och har du tänkt dig att bli av med din båt så finns det några grundläggande saker du absolut inte får missa att göra för att öka chanserna att bli av med båten så fort som möjligt. För du vill ju inte att din båt blir den som ligger kvar och skvalpar på annonssajten.

Text: Jens Augustinsson • 2016-02-29 Uppdaterad 2021-06-09

10 bästa tipsen för ett lyckat begagnatköp av aluminiumbåt

Lista: Fem köpvärda segelbåtar från 70-talet

1. Mindre är mer

Även om din båt är otroligt välutrustad och du tänkt skicka med allting så är det inte någon bra idé att låta allt ligga ombord vid visningen. Är stuvfacken fulla med grejer, även om det är användbara saker, får man lätt känslan av att det känns trångt och överlastat i båten. Och det är svårt att få ett fullpackat stuvutrymme att se välordnat ut.

Tänk på att det även gäller navigator och annan löstagbar elektronikutrustning. För även om du monterat sakerna enkom för visningen så kan spekulanten lätt tro att du är en slarver som lämnat allt ombord under vintern. Ta hellre med spekulanten in i ditt fläckfria hobbyrum där du radat upp allt extra godis som följer med.
Och det som inte ska säljas med båten måste självklart plockas bort.

 

2. Försök inte imponera

Precis som när man tittar på hus eller lägenhet så vill man inte se spår efter den nuvarande ägaren när man är spekulant. Så se till att städa bort sånt som kan ge dåliga associationer eller väcka anstöt. Plocka bort tidningar, tavlor, trasmattor och annat som känns personligt – till och med “världens bästa pappa”-muggen. Spekulanten ska för sitt inre bara se sig själv och sina egna saker i båten, redan vid visningen. 

Annonsera din båt gratis på Båtbörsen 

3. Man köper med ögat

Det första spekulanten möts av är dina bilder på annonssajten och hur bilderna ser ut kan, medvetet och omedvetet, påverka om spekulanten överhuvudtaget väljer att komma och kolla på båten.
Så använd inte bilderna på den semesterstökiga båten som du tog i all hast förra sommaren. Ingen gillar bilder på en obäddad koj eller odiskad disk i pentryt. Lägg istället manken till och arrangera nya bilder. Det kommer löna sig.
Och tyvärr är det så att hur söt er hund än är, så kommer den förmodligen inte hjälpa er att sälja båten om den finns med på bilderna. Många får andnöd bara av vetskapen att det varit en hund ombord. Och vill du sälja din båt snabbt och smidigt, så bör du nog ha det i åtanke.
Ta däremot gärna bilder på båten utifrån när den ligger i varmt kvällsljus i en vacker naturhamn. Man köper drömmen om den perfekta sommaren lika mycket som man köper båten.

Nästa sida: Ordning på pappren tjänar dubbelt syfte

4. En riktig blänkare

Har du gjort dig besväret att tömma båten på onödiga och överflödiga saker så bör du inte heller glömma bort utsidan. Det är trots allt den man som spekulant möter först, på bilder på annonssajten och när man ska komma och kika på båten. Så se till att båten är ship shape även på ytan när du ska visa den.

 

5 Dokumentera väl

Sparade kvitton på inköp av utrustning och tjänster till båten tjänar ett dubbelt syfte. Dels kan du då lätt bevisa vad du köpt och bytt ut på båten. Men det fina är att det också säger något om dig som ägare – du är noggrann och du har inget att dölja. Det kan vara nog så viktigt för att få spekulanten att känna att man gör ett klokt val som köper just din båt.

Försäsongsfynda: 4 prisvärda styrpulpetare

Köpguide: Flipper 850 – Sommarstugan på sjön

Köpguide: Bavaria 31 – Lättseglad 30-fotare


Text: Jens Augustinsson • 2016-02-29
ArtiklarLivetOmbordbegagnat
Scroll to Top