Artiklar

5 säljartyper du inte vill möta på mässan

Det vankas säsong för inomhusmässorna igen. Lågprisaren och Storfräsaren står redo att håva in dina pengar. Läs på här för att lära känna säljarkåren lite bättre.

Text: Jens Augustinsson • 2016-03-01 Uppdaterad 2021-06-09

TV: Här är Göteborgsmässans mest prisvärda DC

TV: Ryska lyxkopian på Targa imponerar

1. Lågprisaren

Lågprisaren är utan tvivel den trevligaste säljaren. Han ser aldrig ner på dig och bjuder inte heller på korv eller kaffe för att invagga dig i falsk trygghet. Men å andra sidan så bjuder han kanske inte till så mycket överhuvudtaget i det långa loppet.
Efter att ni gjort affär åker skygglapparna på och du ska vara glad om han finns kvar på samma telefonnummer, eller ens samma industriområde, den dagen du efterfrågar reservdelar eller service. I bästa fall ger han dig ett bra inbytespris och du får nya grejer – av varumärket han representerar för dagen.

 

2.Entusiasten 

Entusiasten lever för sina produkter. Han räds ingenting och tjänar förmodligen ingenting heller. Han ger bort sin tid till allt och alla, står alltid på parad. Ringer du fredag kväll och vill ha hjälp lördag morgon kvittrar han glatt “inga problem, har knappt något inbokat imorgon, ska bara åka på en reklamation i Oslo på morgonen och hämta en båt i Luleå på vägen tillbaka till Göteborg. Ska vi säga vid lunchtid?”

Är det någon säljare man inte har lust att pruta med så är det Entusiasten. Chansen är större att du istället känner ett hugg i bröstet och startar en pensionsfond i hans namn, så den stackaren har något att leva av när fogden stänger hans förlustaffär för gott.
Det kan hända att han inte ens dyker upp på mässan för Entusiasten är helst ute i spenaten och förevisar sina prylar i sitt rätta element.

 

3. Uppfinnaren 

Uppfinnaren är svår att lokalisera, har sällan egen monter. Sveper ofta genom mässhallarna som en gårdfarihandlare med sin senaste produkt i ena handen och ett kryptiskt visitkort i den andra. Företagsnamnet antyder att han precis också deltagit på läkemedelsmässan och hus & hemmässan och matmässan och några till.
Är ofta gubbe, entusiast, entreprenör, uppfinnare och kreatör i en och samma person. Talar frälsande och får dina ögon att tindra av habegär. Men när du ber att få köpa produkten slocknar berättarglöden och blicken börjar flacka. Han sticker till dig ett av de kryptiska visitkorten och sätter sen av mot Hälsomässan i C-hallen.

 Nästa sida: Träffa Storfräsaren och Urtypen

 

4. Storfräsaren

I Storfräsarens monter bjuder man trogna kunder på snittar och bubbelvatten.
Mellan snittuggorna rabblar Storfräsaren säljsnack inför en hänförd församling, inlindat i trötta anekdoter från företagets framgångssaga. Deras bästa kund kluckar glatt och blir så uppspelt att han skriver på för en 52-fotare också, för det hade han ingen sen tidigare.

 

5. Urtypen 

Urtypen är säljaren som kan kränga vad som helst till vem som helst. Den här killen (för i nio fall av tio är det en kille) kan årets produktkatalog på sina fem men gäller din fråga någon äldre modell så är det säkert som amen i kyrkan att han lägger på den sammanbitna minen, huvudet på sned, ledsna ögon, kompletterat med sammanslagna händer innan han säger “tyvärr, den har utgått ur sortimentet, så vi lagerför inga reservdelar till den längre. Men kolla hos Biltema, de kanske har nåt”.

Men så fort du visar intresse för något i montern är han med i matchen igen. Han lägger handen försiktigt och förtroendeingivande på produkten, riktar blicken mot fjärran och tar sats. Sen får du en lektion i första klassens säljteknik.

 

Så lycka till i mässvimlet, håll i plånboken och tänk dig för vem du skakar hand med.

Här är mässans vackraste båt

TV: Vi kollar in mässans största båt – Princess V48


Text: Jens Augustinsson • 2016-03-01
ArtiklarLivetOmbordBåtmässa
Scroll to Top