Artiklar

5 vanliga fel man gör vid elinstallationer

Det finns många gropar att falla i vid elinstallationer ombord. Här är fem tips som hjälper dig att undvika några av dessa.

Text: Jens Augustinsson • 2016-02-08

5 vanligaste misstagen båtförare gör i aktersvall

5 saker att byta – innan du får stora problem

Första testet: Nimbus succébåt – nu med eldrift

1. Rätt sak på rätt plats
Det kan verka självklart att optimera placeringen av ett installerat instrument eller en skärm. Men i bland kan det gå lite väl fort och man sätter något där det råkar finnas plats. Men stanna hellre upp och tänk till ordentligt innan du sätter sågen i panelen. Det finns inget som är så irriterande som att ratten täcker din viktigaste display när du sitter i förarsätet eller att du måste sträcka dig genom halva båten för att nå en knapp eller pekskärm som du använder ofta.

2. Tillkortakommanden
Kabeln räckte precis fram. Perfekt! Eller? Se till att aldrig dra för korta kablar. En kabel som ligger i spänn kommer förr eller senare att skapa problem genom att den lossnar eller skaver sönder mot något hörn. Ta alltid till en bit extra.
Gör aldrig heller en tajt 90-gradersböj på kabeln sista biten in till kopplingen på baksidan av ett instrument. Dels kan kabeln ligga och skava eller lossna om det är belastning på den. Men det är också bra att ha en bit extra kabel på baksidan så att du har lite slack om du behöver rycka ur instrumentet ur panelen för att komma åt på baksidan.

Läs mer: Praktiska tips – Så får du rätt kablar ombord

3. Skarva rätt
Tänk på hur du gör dina skarvningar. Sätt aldrig mer än två eller max tre kablar i en skruv på en kopplingsplint. Skarva aldrig en huvudledning med klämskarvhylsor. Använd absolut inte toppklämmor som skruvas på kablarna för att skarva, dessa är för hemmabruk och funkar inte i en fuktig och skakig havsmiljö.
Och tvinna aldrig ihop två lösa ändar som du sen virar in i rikligt med eltejp.

4. Solsting
Om du ska montera elutrustning på däck tänker du säkert på vädertåligheten i form av IP-klassningen. Men glöm inte bort att kolla att skärmen är klassad för utomhusbruk, så att det går att avläsa den även vid starkt solljus.

5. Magnetism
Om du moterar högtalare på däck, tänk då på att de innehåller magneter som kan störa ut annan utrustning, så som kompasser och auto pilot-sensor. En tumregel är att aldrig montera högtalarna närmare än en meter från känslig utrustning.

Vill du ha fler tips kring elinstallationer i båt hittar du dem på Boating Magazines hemsida, där dessa tips också kommer ifrån. 


Text: Jens Augustinsson • 2016-02-08
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top