Undervattensdatacentret är placerat vid Orkneyöarna utanför Skottland // Foto: Microsoft

Artiklar

864 dataservrar på havsbotten

Microsoft sjösätter undervattensdatacenter.

Text: Martin Strömberg • 2018-06-08 Uppdaterad 2018-06-08

 

Istället för dyra datahallar på land testar Microsoft nu att placera ett undervattensdatacenter på havets botten. Veckan som gick sjösatte man 864 servrar utanför Orkneyöarna som ett led i Projekt Natick, ett projekt som går ut på att kunna leverera småskaliga datacenter snabbt.

”Vårt mål är att snabbt kunna leverera datorkapacitet när våra kunder behöver det, vart som helst på jorden”, säger Christian Belady på Microsofts avdelning för molnstrategi i ett pressmeddelande, enligt Ny Teknik.

På det här sättet kan Microsoft snabbt utöka kapaciteten på sina molntjänster i närheten av havsnära städer eller avlägsna platser i världen där det inte lönar sig med traditionella serverhallar.

Att ha servrarna i havet innebär också att de kyls naturligt. Normalt sett står kylningen för en stor del av energikonsumtionen i ett datacenter, nu vattenkyls de tolv serverracken istället via radiatorer fullpumpade med kallt havsvatten.

Datacentret är utvecklat i samarbete med den franska u-båtstillverkaren Naval Group och kopplas till land med en fiberoptisk kabel för dataöverföring och en strömkabel. Förhoppningen är att centret ska kunna driftas utan underhåll i åtminstone fem år

Datacentret drivs på helt förnyelsebar energi från Orkneyöarnas vindkraftverk och undervattensturbiner. Men på sikt hoppas Microsoft göra sina nedsänkta datacenter helt självförsörjande skriver företag i sitt pressmeddelande.

 


Text: Martin Strömberg • 2018-06-08
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen