Tänk på hur du beter dig till sjöss – annars kan straffet bli hårt. Foto: Getty Images

Artiklar

9 saker att undvika på sjön om du är skrockfull

Här är några saker du absolut inte bör göra på sjön om du tror på gamla rövarhistorier.

Text: Jens Augustinsson • 2017-01-13 Uppdaterad 2021-06-09

Under segelsjöfartens tid så var det vanligt att unga och outbildade grabbar drog iväg ut på världshaven. De kunde ofta varken läsa eller skriva. I brist på faktakunskaper om världen omkring dem så skapade de egna sagor och berättelser som blev till en helt egen folktro. Mycket av det har idag fallit i glömska medan vissa historier levt vidare som skrock ända in i frititidsbåtarnas tidsålder. 

Här följer några saker som vi ibland pratar om än idag och några som känns mer daterade och hör en svunnen tidsålder till.

 

1. Låt bli att vissla ombord

Passa dig, för då kan helvetet braka löst. Enligt gammal folktro så lockade man fram djävulen och storm på det här sättet. Har du dock legat i ett stiltjebälte en längre tid så är det okej att vissla lite tyst för att få igång fläkten igen.

 

2. Ge dig inte av på en fredag

Jesus korsfästes på en fredag. Detta tillsammans med att Judas var den trettonde vid bordet när Jesus föråddes sägs vara själva upphovet till att vi än idag bävar särskilt inför just fredagen den trettonde.
Vikingarna visste också att häxorna på fredagar hade sitt veckomöte. Så ta långhelg i hamn istället. Söndagar går dock alldeles utmärkt att ge sig av på, förutsatt att det inte är nyårsafton.

 

3. Döp inte om båten

Legenden säger att havens härskare Poseidon(grekisk mytoligi)/Neptunus (romersk mytologi) känner till namnen på alla båtar som finns och han har dem nedskrivna i sin liggare ”Ledger of the Deep”. Så ändrar du namnet utan hans tillåtelse så drar du på dig hans vrede – och det vill du inte. 

Det finns dock en säker väg till att namnändra din båt. Men då måste du först få det gamla namnet struket ur Poseidons/Neptunus liggare. Hur hela omdöpningsprocessen går till kan du läsa om här. Men ett råd ger vi dig redan nu. Du får under inga omständigheter bära ombord några prylar märkta med det nya båtnamnet innan hela namnändringsceremonin är genomförd. Vad som händer då? Testa och se – om du vågar.

 

Nästa sida: Gamla legender sätter igång fantasin

4. Glöm inte gåvan

När vi ändå talar om Poseidon och Neptunus. Skulle du av någon anledning ha vägarna över ekvatorn, så kommer du få ett ganska otrevligt besök av havets härskare, där han utsätter dig för hårda tester för att se om du är värdig att träda in i den andra hemisfären, om du kan transformeras från ”Pollywog” till ”Shellback”. Vi kan lugna dig med att det är ovanligt att han underkänner någon. Men glöm för allt i välden inte att skicka någon form av offergåva ner i djupet i samband med ceremonin. För då kommer du dra på dig Poseidons/Neptunus vrede – och vi lovar att det vill du inte.

 

5.  Ta inte fel kläder

Förr i tiden när folk dog till havs under långa resor, betydde det otur om man tog på sig den döda personens kläder så länge man var till havs. Väl iland var det dock inga problem att använda kläderna. Ondskan som fanns i dem hade då försvunnit.

 

6. Tänk på vad du äter

Förr trodde man att fåglar hade magiska egenskaper och allra störst respekt visades för albatrossen. Man trodde att den mäktiga fågeln bar med sig döda människors själar och nåde den som skjöt en albatross. Bara olycka och död väntade den som hade ihjäl – eller åt köttet från en albatross. Som bevis för detta berättades historien om kapten James Cook, som blev brutalt mördad på Hawaii. Vad tror ni han hade kalasat på strax innan? Just det, albatross.

 

7. Lämna bananerna iland

Det sägs finnas flera anledningar till denna vidskepelse. Den mest troliga är att under perioden för de tidigaste banantransporterna så fiskade man också ofta under färden. Men eftersom man behövde pressa fartygen max för bananerna skulle vara färska även när man kom fram, så gick det inte att fiska på just dessa transporter och färsk fisk blev därmed struket från menyn.

Andra förslag som också nämns är att bananerna skulle vara bannlysta för att de kan utsöndra metangas som kan döda folk ombord om gasen stängs inne i båten. Ett förslag är också att besättningen helt enkelt skulle kunna halka på bananskalen och skada sig.

 

Här är fler saker du inte bör göra på sjön. Har du kanske förklaringen till varför?

* Håll dig borta från sjön på torsdagar

* Tappa inte din keps eller hatt i vattnet

 

 

… och en sak som bringar tur.

Håller du på att renovera en träbåt? Då kan vi berätta att det enligt gammal sägen mot förmodan faktiskt medför tur om du sätter dit en eller ett par bordläggningsplankor som är gjorda av stulet virke.

 

 

TV: Tio fartyg som övergavs – ingen vet varför

TV: Spöklik Atlantångare kan sättas i trafik igen

10 saker som gör dig hatad i gästhamnen


Text: Jens Augustinsson • 2017-01-13
ArtiklarLivetOmbordOtroligt
Rulla till toppen