Artiklar

Akilleshälen som kan sänka din båt

Många båtar idag ser ut som de fått en kulsprutesalva rakt i skrovsidan. Det är hål och genomföringar överallt. Här har vi samlat en rad tips och tankar kring hur du undviker läckage och förebygger panikläge ombord.

Text: Jens Augustinsson • 2016-02-11

TV: Byta en genomföring

TV: Nymontera en genomföring

Hur många hål har du i skrovet? Idag är båtar ofta fullpepprade med genomföringar i skrovet. Moderna bekvämligheter – original- eller eftermonterade gör att vi har hål för avrinningar, givare och bogpropellrar på ett sätt som vi aldrig sett förr.

I en redaktionsbåt hos Båtnytt för bara något år sedan räknades inte mindre än sju stycken genomföringar – på en 6,5-meters helgtursbåt.
Men det finns också exempel på raka motsatsen. I år presenteras norska Sting 610 DC, där man medvetet tänkt på detta och borrat exakt noll hål i skrovet för genomföringar. En av anledningarna är att det blir säkrare. Sen är det förstås också en kostnadsfråga, båten blir helt enkelt billigare att producera.

Läs mer: 5 tips för att slippa nödläge till sjöss

En som råkade illa ut på grund av problem med genomföringar är Gunnar Netz, som skrev så här i vårt kommentarsfält:

“Kolla genomföringarna och byt om de är anfrätta, går trögt att stänga/öppna eller är gamla (>10 år). Min genomföring brast plötsligt under gång med 8 personer ombord varav en 6 månaders baby i juni i Stockholms skärgård. 100-tals liter vatten kom in i båten innan skadan upptäcktes och hållet täppas till medan båten styrdes mot närmaste land.
Kanske hade katastrofen varit ett faktum om vi inte hade upptäckt läckan förrän några minuter senare?
Tack än en gång till Sjöräddningssällskapet i Waxholm för snabb insats, länspumpning och bogsering till varv!” 

 

Nästa sida: 5 tips för att säkra upp dina genomföringar 

 

 

TV: Vi kollar in Sting 610 DC

Fem tips: Så ökar du säkerheten kring dina genomföringar

1. Har du en större båt med många genomföringar kan det vara värt att rita upp en schematisk bild över var de sitter. Laminera och sätt upp någonstans ombord där du lätt hittar den. Det kan göra hela skillnaden om båten börjar ta in vatten. Det kan vara svårt att tänka klart när det blir bråttom, så med schemat kan du effektivt och systematiskt gå igenom dem och snabbare hitta läckan.

2. Försök undvika att montera genomföringar i stuvutrymmen. Det ökar risken för att lösa föremål kan slå sönder anslutningen i kraftig sjögång. Om du ändå måste, försök montera någon form av skydd runt (som är lätt att montera bort) för att skydda dem från slag och stötar.

3. Har du genomföringar i plast – byt ut dem.

4. Sätt dubbla slangklämmor på slanganslutningen till stängningsventilen.

5. Ha alltid en plugg hängande i ett snöre i anslutning till dina genomföringar. Tänk på att även ha det vid till exempel rodergenomföringar.

TV: Så lagar du hål i båten


Text: Jens Augustinsson • 2016-02-11
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top