Från och med den 1:a juni måste man vara 15 år för att få köra vattenskoter // Foto: Istock

Artiklar

Åldersgräns för vattenskotrar

Föraren måste vara 15 år från och med första juni

Text: Martin Strömberg • 2019-04-29 Uppdaterad 2021-06-09

Sedan vattenskotrarna ökat i antal har de alltid väckt känslor.

Många tycker att det är för mycket buskörning, att de låter för mycket och att en hel del av förarna inte tar hänsyn till andra båtar till sjöss.

Nu införs en åldersreglering.

– Från och med första juni måste man vara 15 år fyllda för att köra vattenskoter. Beslutet fattades av regeringen i torsdags, berättar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) för SVT Nyheter.

– Det här har varit oreglerat tidigare, och det går ju att köra ganska fort med de här fordonen. Då tycker vi att det är viktigt att vi har en åldersgräns, säger Tomas Eneroth. 

Under de senaste åren har antalet vattenskotrar vuxit kraftigt. Samtidigt har antalet klagomål mot deras framfört också ökat. Polisen har fått ta emot allt fler anmälningar, samtidigt som det ofta har varit svårt att göra någonting åt dem som inte sköter sig.

Hittills har det inte funnits några begränsningar för vem som får köra dem. Små barn har kunnat sätta sig på dessa fordon, som ofta har flera hundra hästkrafter, och köra iväg helt lagligt.

– Det här är första steget, att vi får en åldersgräns, sen behöver regeringen nog arbeta vidare med andra förslag om exempelvis krav på förarutbildning eller andra krav, men det ska vi återkomma till i ett senare skede, säger Tomas Eneroth.

I Sverige har det under de senaste åren varit något enstaka dödsfall per år relaterade till olyckor med vattenskoter. Debatten om farorna med vattenskotrar har varit het även i vår grannländer.

I Danmark infördes krav på förarbevis för vattenskotrar förra året, delvis som en följd av en omtalad vattenskoterolycka i Köpenhamn, där två kvinnor avled efter att ha blivit rammade av en vattenskoter. 

Åldergränsen för vattenskotrar kommer att ha ett undantag i att det ska gå att ansöka om dispens från åldersgränsen i tävlingssammanhang.

TV: Här kör de vattenskoter i timmerrännorna

TV: Förhandstitt på Sea Doo Spark

TV: Han körde vattenskoter från Finland till Afrika

TV: Se hur Stenson åker vattenskoter med The Claret Jug

Vattenskotrar kontrolleras i Mälaren

Läsarfilm: Här kraschar vattenskotern i 60 knop


Text: Martin Strömberg • 2019-04-29
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen