Alex Thomson besökte Stockholm under ÅF Offshore Race i våras och passade på att träffa Båtnytt. Foto: Roger Olsson

Artiklar

Han är Mr ”Keel Walk”

Har du sett Hugo Boss virala succé där den världskände brittiske seglaren Alex Thomson gör en så kallad Keel walk - då han ska ta sig uppför båten via kölen - från en vattenskoter... Och nu har den äventyrliga britten kommit upp med ännu en häpnadsväckande idé. Och den här gången handlar det om en "Mast Walk". Båtnytt fick en exklusiv intervju med den seglaren under hans snabbvisit i Stockholm.

Text: Redaktionen • 2014-03-14 Uppdaterad 2021-06-09

Fakta om båten Imoca Open 60

Längd: 18,28 m

Bredd: 5,85 m

Djup: 4,50 m

Deplacement: 8 000 kg

Masthöjd: 27,50 m

Krysställ: 300 kvm

Undanvindsställ: 561 kvm

Design: Bruce Farr Yacht Design

Sjösatt: 26 juni 2007

Tidigare namn: Estrella

Damm, Veolia Environnement, BT

Text: Ulrik Peterson

En av världens mest omtalade kappseglare flög till Stockholm under några dagar för att segla klassikern ÅF Offshore Race. Och han verkar gilla den prestigefyllda svenska seglingsklassikerns nya upplägg.
– Upplevelsen med att starta mitt i stan är unik. Att kunna leverera seglingssporten till så många
människor precis utanför deras dörr är en lyx. Och att vi sedan får segla ut genom Stockholms skärgård är en bonus för oss.

Men Alex Thomson var inte bara i stan för att tävla utan även för att skapa publicitet kring sitt team och sponsorn Hugo Boss.
-Vi arbetar mycket med gerillamarknadsföring, säger PR-assistenten Mark McDaid och berättar nöjt
om hur de lyckats exponera båten för miljoner TV-tittare under Formel 1-tävlingar i Monaco och golftävlingen British Open. Mark McDaid är en av 18 personer som arbetar för Alex Thomson Racing, som har sin bas i Portsmouth. Teamet har två båtar som ständigt cirkulerar runt jorden för att delta i olika seglingstävlingar eller, lika ofta, mer utpräglade PR-kampanjer där de enbart vill visa upp sina logotyptyngda fartmonster.

 

 

 

”Seglarvärldens underbarn”

Den snart 40-årige britten är något av seglarvärldens underbarn. Som 25-åring blev han den yngste skepparen någonsin att vinna Clipper Round the World, tävlingen där mer eller mindre vanliga seglare seglar jorden runt i ett amatörernas Volvo Ocean Race under befäl av professionella skeppare.

2011 seglade han in som tvåa i den tuffa atlantkorsningen Transat Jaques Vabre, en double handed-segling som närmast blivit ett måste för alla dem som seglar i IMOCA-cirkusen. Och förra vintern seglade han in som trea i det brutala Vendée Globe, en jorden-runt-segling som tog Alex Thomson 80 dagar att slutföra. Och videoklippet där Alex Thomson gör sin spektakulära ”keel walk”, där han går längs sin egen båts köl iförd svart sponsorkostym har just nu över 2 miljoner träffar på Youtube. Se det första klippet som som blivit en dundersuccé.

 

 

Han är Mr
Visade stolt upp sin båt i centrala Stockholm. Foto: Roger Olsson

Fick sin idé från en bild

Idén till ”köl-gången” fick Alex Thomson efter att en fotograf skickade en bild där båtens köl syntes under ett race. 
– Jag tyckte det var en cool bild och sa till mitt team – en dag ska jag gå på den kölen när vi seglar.

Ingen verkade tro honom. Men med tiden växte idén och teamet började träna på att hålla kölen ovanför vattenytan.
– Det är inte lätt. Du behöver relativt lugnt vatten men framför allt perfekta vindar, berättar Alex.

Teamet försökte ett trettiotal gånger innan Alex Thomson kunde hoppa på sin egen köl från en jetski
och vandra längs den- oklanderligt klädd i kostym- och avsluta med ett elegant dyk ned i vågorna. Och han verkar inte nöja sig med det.
– Jag har fler trick som jag vill försöka genomföra, ler han.

 

Han är Mr

Och nu vet vi alltså vad det var han syftade på. Den äventyrlige seglaren har nu klättrat sig uppåt och tog sig uppför hela masten. (Se klippet ovan.) Vad ska bli nästa trix tro?

Du som är helårsprenumerant kan läsa hela reportaget om The Keel Walk i Båtnytt nr 10, 2013

Entusiastiska copycats

Han är Mr

Även The Mast Walk har gjort succé på nätet och i skivande stund setts av nära en miljon tittare. Och flera entusiaster försöker sig på att göra samma sak. En som också ville testa på  ”mast-gång” är den här australiensaren.  Kika in klippet.

Vet du om någon som gjort något liknande? Kontakta oss!

 

Publicerat: 2014-03-14


Text: Redaktionen • 2014-03-14
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen