Artiklar

America’s Cup till Göteborg

I sommar kommer en deltävling i America's Cup World Series att avgöras i Göteborg. Svenska Artemis Racing är ett av de deltagande teamen och evenemangsområdet blir i Frihamnen.

Text: Redaktionen • 2014-11-26
America's Cup till Göteborg
TV: Se starten från Volvo Ocean Race
TV: Martin Strömberg om att vara rätt rustad för Atlanten
TV: Volvo Ocean Race på fem minuter
TV: Så var VOR-starten i Alicante

America’s Cup är en seglingstävling med extremt snabba katamaraner av modellen AC45 som seglar i farter över 35 knop (65 km/h). Den 28 – 30 augusti nästa år kommer en av deltävlingarna att avgöras i Göteborg, bara två månader efter det att Volvo Ocean Race har gått i mål. Frihamnen kommer att vara evenemangsområde under båda tävlingarna.

– Det är fantastiskt att vi under ett och samma år kommer ha världens två största seglingstävlingar i Göteborg. Det blir två folkfester som ger möjlighet att visa upp den nya staden som växer fram vid vattnet både för göteborgarna och för en stor internationell publik, säger Anneli Hulthén kommunstyrelsens ordförande.

Finalen i America’s Cup hålls 2017 och fram till dess arrangeras World Series som består av 8 – 10 världscuptävlingar där båtarna kvalificerar sig för finalen. De sex team som hittills är klara är: Ben Ainslie Racing, Emirates Team New Zealand, Luna Rossa Challenge, Oracle Team USA, Team France och Artemis Racing från Sverige.

Artemis har de båda OS-guldmedaljörerna Fredrik Lööf och Max Salminen i besättningen. De ser fram emot att komma till Sverige och tävla:

– Det är en fantastisk känsla i teamet just nu och vi hoppas att den svenska publiken kommer ut och hejar på oss. Vi ser verkligen fram mot att visa vad vi kan göra nästa år i augusti, säger Fredrik Lööf, trefaldig OS-medaljör och taktiker för Artemis Racing.


Text: Redaktionen • 2014-11-26
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top