De fem sjöräddarna från Övik tog emot utmärkelsen på Allt för Sjöns öppningsdag // Foto: Sjöräddningssällskapet

Artiklar

Årets sjöräddare utsedda

Räddade 17-åring som satt fast i segelbåt

Text: Martin Strömberg • 2018-03-03 Uppdaterad 2018-03-03

De gör ett stort jobb när olyckan är framme, ibland med egna livet som insats.

Varje år utses Årets Sjöräddare och i år fick RS Örnsköldsvik ta emot utmärkelsen på mässan Allt för Sjön. Andreas Åsander, Felix Öberg, Martin Hanell, Simon Edlund och Anders Nilsson får utmärkelsen för sin  räddningsinsats 23 juli förra året, då en flicka räddades efter två timmar instängd i en liten luftficka under en kapsejsad båt.

Det var i somras som en segelbåt slog runt efter svall från passerande större båtar och 17-åriga Wilma fastnade ombord. Som tur var hamnade hon i en luftficka och Sjöräddarna lyckades hinna fram i tid via helikopter och dykaren Martin Hanell, som fick rycka in med kort varsel.

Motiveringen till utmärkelsen lyder:

Känsla, erfarenhet och en vilja att alltid göra det lilla extra är det som gör våra frivilliga sjöräddare oumbärliga för svensk sjöräddning. Ni besitter just dessa egenskaper. Under en komplicerad räddningsinsats där tiden var avgörande, tänkte ni utanför boxen och ringde in en ledig sjöräddarkollega som är professionell dykare. Ert snabba agerande och den modiga dykinsatsen räddade en flickas liv.

Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907.

Totalt deltog 23 frivilliga sjöräddare från fem stationer vid de fem nominerade insatserna, som räddade flera människoliv. 


Text: Martin Strömberg • 2018-03-03
ArtiklarBåtnytt
Scroll to Top