Nu kan fler ta pendelbåten in till Stockholm // Foto: Region Stockholm

Artiklar

Åtta nya stopp på Linje 80

"Det blir en fin genväg in till stan"

Text: Martin Strömberg • 2020-01-02 Uppdaterad 2021-06-09

Från och med årsskiftet blev linje 80 från Frihamnen till Storholmen förlängd med åtta nya stopp. Målet är att locka fler till att pendla med båt i stället för bil.

Pendelbåtslinjen har fått åtta nya stopp, med Ropsten som knutpunkt.

Tidigare fick boende på öarna Tranholmen och Storholmen klara sig utan pendelbåt vintertid, men nu finns möjligheten även för dem att ta båten.

– Det har varit mycket eget initiativ och egna lösningar. Det här blir en jättestor förändring för oss på ön och gör det möjligt som familj att klara sig utan flera båtar, säger Tranholmsbon Mikael Sjöbeck, enligt svt.se.

Mikael Sjöbeck tror att den utökade linjen kan ändra resbeteendet bland många som bor i närheten av bryggorna.

– Det blir en fin genväg in till stan från flera öar. Att ta båten är lite som att tänka utanför boxen.

Utökningen gör att kostnaden för linjen ökar från runt 60 miljoner kronor till dryga 100 miljoner kronor om året. Avtalet gäller i sex år framöver.

Skärgårdsregionrådet Gustav Hemming (C) tror på en “superpendelbåtslinje”.

Vad gör ni om det här inte visar sig bli den succé du hoppas på?

– Det som är fiffigt med det här avtalet är att vi tillsammans med trafikoperatören kan vi flytta trafik inom avtalsområdet. Skulle det vara så att det till exempel blir litet intresse mellan Stockholm-Nacka, då kan vi flytta mer trafik till öarna i Stora Värtan.

– Men jag tror att den största risken är att det här inte kommer att vara tillräckligt, för resandet ökar snabbt, säger Gustav Hemming.

 

Stopp, Linje 80:

Nybroplan, Allmänna gränd, Saltsjöqvarn, Finnboda, Kvarnholmen, Blockhusudden, Nacka strand, Dalénum, Frihamnen, Ropsten, Tranholmen, Ekudden, Sticklinge (Inte färdig), Storholmen S, Mor Annas Brygga, Storholmen Östra (Ej is/vintertid eller i rusningstrafik), Frösvik (Ej is/vintertid eller i rusningstrafik), Storholmen Norra (Ej is/vintertid eller i rusningstrafik)

 

Källa: Region Stockholm

 

Ny pendelbåt mellan Vaxholm och Nacka


Text: Martin Strömberg • 2020-01-02
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top