Ljus, ljud och kontroll över båtens kritiska funktioner finns i den här omgången av nya smarta prylar.

Artiklar

Åtta smarta prylar för vinterpysslet

Kolla in det senaste när det gäller kontroll, ljud och ljus ombord.

Text: Praktiskt Båtägande • 2020-10-22 Uppdaterad 2021-06-09

Åtta smarta prylar för vinterpysslet

 

Blåljus

Nu kan du skapa stämning med hjälp av den här LED-lyktan som samtidigt är en rundstrålande högtalare. Strömma musik från mobiltelefonen med hjälp av bluetooth eller använd den inbyggda mikrofonen för handsfreesamtal.

Lampan/högtalaren laddas via ett usb-uttag och kan spela musik i sex till åtta timmar. Lystiden vid endast belysning är upp till tio timmar.

Pris: 500 kronor

Mer info: hjertmans.se

Åtta smarta prylar för vinterpysslet

 

Rengör grillen

Utrymmet i båten är ofta begränsat, särskilt om den är liten. Men ändå behöver grillgallret göras rent ibland. Den här behändiga grillborsten är inte längre än 20 centimeter, men uppges bjuda på effektiv rengöring tack vare en patenterad teknik med fyra sammanlänkade fjädrar i galvaniserat stål.

Pris: 85 kronor

Mer info: smartasaker.se

Åtta smarta prylar för vinterpysslet

 

Rejäl telefonbackup

Här kan vi snacka ordentliga batteriresurser till lågt pris. Biltemas nya powerbank rymmer hela 13 amperetimmar och räcker alltså till många uppladdningar av din telefon. Ändå är den inte större än själva telefonen, utom tjockleken, som är 24 millimeter.

Anslutna enheter kan laddas med upp till två ampere. Även mindre modeller finns.

Pris: 200 kronor

Mer info: biltema.se

Åtta smarta prylar för vinterpysslet

 

Dunka-dunka!

Komplettera ditt ljudsystem i båten med en subwoofer och låt dina mindre högtalare slippa spela upp basfrekvenserna. JL Audios tiotums subwoofer M6-10IB med färgskiftande LED-belysning är byggd för att klara saltvattenmiljö och tål en effekt på 250 watt.
Ett monteringshål på 225 millimeter krävs och djupet är 150 millimeter.

Pris: 4 400 kronor

Mer info: byggplast-batprylar.se

Åtta smarta prylar för vinterpysslet

 

Energianpassa

För dig med många eller stora solpaneler behövs en ordentlig regulator. Epever Triron är en solcellsregulator med MPPT-funktion som kan hantera hela 40 ampere, vilket innebär paneler upp till 520 watt vid 12 volt eller 1 040 watt
vid 24 volt.

Enheten kan kompletteras med bluetooth- eller wifi-modul för appövervakning. Finns också i en 20-ampereversion.

Pris: 2000 kronor (1 500 kronor för 20 ampere)

Mer info: kjell.com

Åtta smarta prylar för vinterpysslet

 

Fjärrstyrt ljud

Från Fusion kommer nya Apollo ERX400, en ethernet- fjärrkontroll som gör det möjligt att styra Apolloenheter ombord. ERX400 är kompatibel med samtliga Apollo marinstereo, MS-RA770, MS-RA670, MS-WB670 och SRX400.

Den ansluts antingen direkt eller till ett nätverk med flera enheter anslutna. Samtliga enheter ombord kan styras från fjärrkontrollen, och det går att välja radiostation, byta låt samt höja och sänka volymen i respektive utrymme.

Pris: 3 500 kronor

Mer info: comstedt.se

Åtta smarta prylar för vinterpysslet

 

Smart radio

Den här marinradion med både FM och DAB är spolsäker (IPX5) och har en tretums färgskärm som även kan anslutas till en kamera, exempelvis en backkamera eller övervakning av motorrrummet.

Radion har bluetooth för uppspelning av musik från en telefon och fyra 45 watts högtalarutgångar. En liten fjärrkontroll ingår och måtten är 159 x 73 x 64 millimeter.

Pris: 2 850 kronor.

Mer info: nautec.se

Åtta smarta prylar för vinterpysslet

 

Full koll

Garmin har lanserat Ondeck System, en integrerad fjärranslutningslösning som dygnet runt ger dig tillgång till kritisk information gällande din båt. Med hjälp av appen Active- captain kan du visa båtens batteristatus, länspumpsaktivitet, dörrsensor, gps-position och ännu mer samt få aviseringar om förändringar.

Trådbundna sensorer kan anslutas, liksom NMEA2000. Förutom GTB 10 Ondeck Hub ingår en dörrsensor, en temperatursensor, en landströmsensor och en reläomkopplare.

Pris: 10 600 kronor plus abonnemang.

Mer info: garmin.se

 

Fotnot. Texten är publicerad i Praktiskt Båtägande 2020/11

Här är prylarna du inte visste att du behövde – del 2

Här är prylarna du inte visste att du behövde – del ett

Nya prylar: elektrisk styrning för utombordare och Multiplexer


Text: Praktiskt Båtägande • 2020-10-22
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top