Inte sedan 1971 har det drunknat så få människor i fritidsbåtar som ifjol // Foto: Getty Images

Artiklar

Bästa siffran på 47 år

Få människor drunknade i fritidsbåtsolyckor 2018

Text: Martin Strömberg • 2019-05-21 Uppdaterad 2021-06-09

Under 2018 omkom 14 personer i fritidsbåtolyckor. Det är det lägsta antalet omkomna sedan 1971, då man började föra statistik över omkomna i fritidsbåtolyckor. Det visar Sjösäkerhetsrådets årsrapport.

Det finns flera förklaringar till att betydligt färre omkommit. En kan vara att den kalla vintern med isar som låg kvar längre än normalt på många insjöar gjorde att båtsäsongen kom igång sent. Den exceptionellt varma sommaren kan också vara en förklaring.

– Det varma vädret som kom tidigt på våren förra året gjorde att vattentemperaturerna steg snabbare än normalt. Chansen att överleva är större när vattnet är varmare, säger Lars-Göran Nyström, sjösäkerhetssamordnare på Transportstyrelsen.

De personer som omkom i olyckor med fritidsbåt förra året är mellan 35 och 77 år. Den största gruppen är mellan 60 och 69 år.

– Det är få barn och ungdomar som omkommer i båtlivet. De flesta som omkommer är i 60-årsåldern och alla omkomna förra året är män, säger Lars-Göran Nyström.

Av de omkomna hade 8 personer alkohol i kroppen. Det innebär att drygt 55 procent av olyckorna var alkoholrelaterade. Transportstyrelsens analyser visar återkommande att många drunkningsolyckor skulle kunnat undvikas om den olycksdrabbade hade använt flytväst. Transportstyrelsen konstaterar också att allt fler personer larmar via vattenskyddade mobiler och på så vis blir räddade.

– Inför den kommande båtsäsongen vill vi ge framförallt tre råd för att undvika olyckor till sjöss. Använd flytväst, var nykter och vattensäkra mobilen, säger Lars-Göran Nyström.

Sjösäkerhetsrådets årsrapport

Olycksstatistik fritidsbåtar

TV: Så ska drönaren rädda folk från drunkning

Juli svart månad i drunkningsstatistiken

Därför har dödsolyckor på sjön minskat kraftigt i år

TV: Se livräddarna göra jobbet


Text: Martin Strömberg • 2019-05-21
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen