1008972.jpg

Artiklar

VOR: De fick överge sin båt

Det danska laget Team Vestas Wind räddades tidigt under söndagsmorgonen efter att deras båt gick på grund igår och de tvingats lämna båten. Samtliga nio personer i besättningen är i säkerhet på ön Íl du Sud och ingen har skadats.

Text: Redaktionen • 2014-12-01
TV: Se starten från Kapstaden
TV: Volvo Ocean Race på fem minuter
TV: De kom först till Kapstaden
Blogg: Starten i Alicante

Här befinner sig båtarna just nu

 

I lördags klockan 16.10 meddelade det danska laget Team Vestas Wind tävlingsledningen att de gått på grund och att deras båt satt fast på ett rev vid Cargados Carajos Shoals, Mauritius i Indiska Oceanen.

Besättningen stannade ombord på den grundsatta båten i flera timmar. De rapporterade att deras båda roder gått sönder och att båten tagit in vatten i fören. I övrigt var båten och riggen intakt. 

Runt midnatt lämnade de båten och vadade med vatten upp till knäna till en torr del av revet. Därifrån blev de senare räddade runt 0330 (CET) av en ribbåt som tillhörde den lokala kustbevakningen. De transporterades till den lilla ön Íle du Sud, som är en del av Cargados Carajos Shoals och ligger cirka 430 kilometer nordöst om Mauritius. 

Team Vestas Wind, som redan avbrutit etappen, kommer nu tillsammans med tävlingsorganisationen att planera hur besättningen ska transporteras från ön och hur man ska ta hand om den deras grundsatta båt. 


– Jag är extremt lättad över att alla nio i besättningen nu är i säkerhet och att ingen kommit till skada, Det har varit vår högsta prioritet sedan vi först hörde om grundstötningen, säger Knut Frostad som är VD för Volvo Ocean Race. 

– Samtidigt är jag väldigt ledsen för att detta har inträffat för Team Vestas Wind och för Chris Nicholson och hans lag. Det är förkrossande för laget, tävlingen och för alla inblandade. Jag känner verkligen för Chris och laget nu och vi kommer fortsätta ge dem stöd i fortsättningen.


Besättningen leds av den australiensiska skepparen Chris Nicholson och med i laget finns de två danska seglarna Peter Wibroe och Nicolai Sehested.

När olyckan inträffade dirigerades Team Alvimedica (USA/Turkiet) till den plats där Team Vestas Wind befann sig för att erbjuda dem assistans över natten. När det blev klart att de var i trygghet kunde Team Alvimedica och deras skeppare Charlie Enright återuppta sitt deltagande i etappen. De har nu fortsatt segla mot Abu Dhabi.


Text: Redaktionen • 2014-12-01
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top