Det behöver inte alltid vara så komplicerat att stoppa tjuvarna. Det gäller bara att vara lite klurig. Illustration: Lasse Björk

Artiklar

Båtägarens enkla knep grundlurade tjuvarna

Tre maskerade tjuvar skulle kroka på en båt och kärra och köra iväg. Men det gick inte riktigt som de tänkt sig, tack vare en finurlig båtägare.

Text: Jens Augustinsson • 2016-09-13 Uppdaterad 2016-09-13

Polisen Båtsamverkan Väst har delat en kul historia på sin facebooksida, som alla båtägare kan ta lärdom av. Tre tjuvar, som av någon anledning var maskerade, gled in på Tegelbruksvägen i Vänersborg och häktade på en kärra med en båt efter sin bil.

Nästa sida: Fler tips på hur du lurar tjuven

Men ekipaget kom inte särskilt långt. Efter 15-20 meter fick de ge upp och kroka av båten igen. Det visade sig nämligen att båtägaren satt ett bygellås genom varje hjul på kärran.

Det behöver med andra ord inte alltid vara så dyrt att stöldsäkra sin båt. På nästa sida får du fler bra tips på hur du med ganska enkla medel kan undvika att få din båt som står på kärra stulen under höst- och vintersäsongen.

 

Precis som du kan släcka en eld genom att ta bort bränslet, syret eller värmen, så kan du tänka lite likadant när det gäller att förhindra stölder. Vad tjuvar letar efter är saker med ett stort värde och/eller saker som är lättillgängligliga.

Så antingen kan du välja att dölja det av värde för tjuven eller göra de stöldbegärliga sakerna mindre tillgängliga, genom att försvåra för dem att bara bära iväg med dina prylar.

 

Plugga igen 

Ett kulkopplingslås på kärran är en typisk åtgärd som försvårar och gör dina saker mindre tillgängliga. För även om det säkert går att knäcka låset, så har tjuven förmodligen inte tid att mecka med det. Det blir i princip stört omöjligt att kroka på kärran efter en bil.
Du hittar dessa lås i de flesta biltillbehörsbutiker och de kostar bara ett par hundralappar.

 

Barfota

En båt på en kärra är, som berättelsen på föregånende sida vittnar om, ett attraktivt och relativt enkelt byte. En av de allra enklaste åtgärderna du kan göra för att få ha ditt ekipage i fred är helt enkelt att palla upp kärran, vilket du förmodligen skulle göra ändå för att slippa ovala hjul, och sen skruva av fälgarna. Den här metoden garanterar inte att du får behålla motorn. Men ingen tjuv kommer ta sig tiden att ha med egna hjul, montera dessa och sen köra iväg.

 

Bakom lås och bom

Den här metoden kräver en lite större ansträngning men kan definitivt vara värd det i slutändan. Har du till exempel din styrpulpetbåt stående på en olåst kärra på garageuppfarten under vintern, så kan du göra den betydligt mindre stöldbegärlig genom att plocka av motorn och ställa in den i garaget istället.
En båt utan motor är lika lite värd som kartongen till diamantarmbandet. Det är oftast motorn som tjuvarna vill åt, det är dem man lätt kan skeppa vidare ut över landets gränser och tjäna pengar på.


Text: Jens Augustinsson • 2016-09-13
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen