Delar av besättningen slappar i solen på katamaranens gigantiska trampolin, en favoritplats där vinden fläktar skönt under seglingen. //Foto: Joakim Hermansson

Artiklar

Båtcharter – två familjer i en katamaran

Att segla två familjer i samma båt är en svårslagen upplevelse som ger mersmak. I alla fall när varje familj har sin egen lilla lägenhet med två hytter i en katamaran.

Text: Joakim Hermansson • 2021-01-26 Uppdaterad 2021-06-09

Att vara ute och semestersegla med familjen är den händelse under året som många av oss ser fram emot allra mest, med avkopplande dagar och skön segling tillsammans.
Men en familjesegling för oundvikligen också med sig en hel del av såväl planering och praktiska förberedelser som en massa arbetsuppgifter ombord och stort ansvar, i synnerhet om seglingen sker i chartrad båt utomlands. Dessutom har vi väl alla erfarenhet av att varken föräldrarnas tålamod eller syskonens kärlek till varandra och till båtlivet alltid är på topp efter en längre tid ihop på en så begränsad yta som en båt.

"Krabbamaranen" – lyxyachten som kan ta sig upp på stranden

Efter att ha familjeseglat en hel del, både i egen båt här hemma och charterbåt på varmare breddgrader, föddes därför idén om att utveckla konceptet en smula och dela upplevelserna med en annan familj. Vi hade visserligen fnyst lite nedlåtande åt de klossiga katamaranerna som är rikligt förekommande i charterbolagens flottor, men ska två familjer få plats ombord finns faktiskt få, om ens några, enskrovsbåtar som kan matcha utrymmet och bekvämligheterna i en flerskrovsbåt.

Båtcharter – två familjer i en katamaran
Full fart på halvvind, och ändå kan alla sitta tillsammans i den stora U-soffan och njuta av lunchen. Taket över akterdäck ger både skugga och regnskydd.

Den typiska charterkatamaranen erbjuder nämligen två hytter i vartdera skrovet, ofta också med egen toa och dusch till varje hytt. För båtar som är längre än 40 fot är det inte heller ovanligt med en eller två extrahytter allra längst förut i något av skroven, kanske med entré uppifrån däck. Då kan alltså ett tiotal människor bo bekvämt ombord. Med en familj i varje skrov, där de vuxna delar en hytt och barnen en, har alla möjlighet att ibland dra sig undan och bara vara för sig själva. Och när dörren mot uppgången till salongen skjuts för bildar varje skrov en egen liten lägenhet att vara i. Vaknar någon tidigt, eller vill vara uppe extra sent, behöver inte alla ombord störas av det.

Båtcharter – två familjer i en katamaran
En typisk charterkatamaran erbjuder fyra separata hytter, var och en med egen toalett. Familjerna disponerar ett skrov vardera, med härliga ytor för gemenskap mitt emellan.

Samtidigt finns förstås också förträffliga möjligheter med att umgås allihop. Där man i en vanlig kölbåt har en enda mörk salong, eller en oskyddad sittbrunn, att välja på om alla ska få plats, erbjuder katamaranen fler tillfällen än så. Under tak på akterdäck är man i skydd för både regn och stark sol, med gott om plats för alla i den sköna U-soffan runt det stora bordet. Inne i salongen finns en mindre soffa och ett matbord, med ytterligare chans för en handfull människor att sitta och fika eller bara prata, på den förliga terrassen. Solbadarna trivs ännu längre förut, på den gigantiska trampolinen, eller kanske ända uppe på hyttakets vidder, där det är 360-graders panoramavy över omgivningarna.

Båtcharter – två familjer i en katamaran
Uppe i salongen finns gott om plats för alla ombord att umgås tillsammans, och man kan vara flera som delar på matlagningen i det stora och välutrustade L-pentryt.

Och vilket ställe du än väljer så lutar det inte ens när vinden friskar i ordentligt, åtminstone inte mer än ett tiotal grader. Därför slipper du utspillda drycker eller prylar som glider omkring och behöver aldrig spjärna dig fast med musklerna på helspänn för att inte själv rutscha iväg, något som brukar locka speciellt mindre vana båtmänniskor till just katamaraner.

Med två familjer som kan dela på ansvar och arbetsuppgifter blir det mer tid över till roligare aktiviteter än att planera och utföra inköpen, sysselsätta barn, övervaka läxläsningen, laga mat, diska eller hålla allmän ordning ombord. Faktum är att pentryt i en katamaran är så stort och välutrustat att man utan vidare kan vara flera som fixar krubbet ihop, istället för att nån ensam stackare förvisas ner i ensamhet för det uppdraget. Nu kan en person blanda till drinkarna, en skära upp alla grönsakerna, en skala potatisen och en se till att såsen får den rätta touchen. Det finns till och med en riktig kolgrill upphängd på pushpit i aktern, så att man kan ha barbecue ombord trots att katamaraner oftast ankras på svaj en bit från stranden.

Båtcharter – två familjer i en katamaran
Att semestersegla blir mycket roligare när kompisarna också är med. Tjejerna kan tillbringa timmar i vattenbrynet med sina cyklop.

Det är väl också här någonstans som vi närmar oss själva essensen av att segla två familjer i samma båt. När vi först har kunnat dela på allt det praktiska, och fått det välordnat på plats, blir det ju så himla mycket trevligare att också ha semesterupplevelserna gemensamt med några till. Syskonen kivas mindre med varandra när de har varsin bästis till hands, och de kan tillbringa många timmar
ihop. Med snorkel och cyklop i vattenbrynet, lojt liggande i solen på trampolinen i fören, med varsin spännande bok i en hytt, i en plaskande hopptävling från badplattformen eller med någon annan av alla de aktiviteter som står till buds. Då kan vi vuxna luta oss tillbaka, njuta av livet, fylla på i glasen och prata ostört länge, länge. Eller så tar vi helt enkelt med barnen i gummijollen och gör en utflykt allihop tillsammans, och bygger de minnen som ska hjälpa oss igenom hela den långa vintern.
Delad glädje är verkligen dubbel glädje.

Ekoturism på vattnet – hållbarhet framför allt

Foto: Joakim Hermansson & Emma Glaumann

Båtcharter – två familjer i en katamaran
Har man fått ledigt från skolan för att dra iväg på seglingssemester så gäller det att sköta läxorna. Bra att kunna hjälpa varandra eller få hjälp av en vuxen.
Båtcharter – två familjer i en katamaran
En badutflykt med jollen till en alldeles egen strand blir ett svalkande avbrott i seglingen för både barn och vuxna.
Båtcharter – två familjer i en katamaran
När varje familj kan disponera två såna här dubbelhytter blir livet ombord på en katamaran betydligt enklare än i en vanlig enskrovsbåt.

Text: Joakim Hermansson • 2021-01-26
ArtiklarpraktisktbatagandeBåtcharterKatamaranPraktiskt BåtägandeSemester
Rulla till toppen