Näsbyvikens Båtsällskap i Täby blev av med stöldproblemen efter att man börjat DNA-märka allt stöldbegärligt gods på klubben.

Artiklar

Båtklubben slapp stölder efter DNA-märkning

När medlemmarna i Näsbyvikens båtsällskap i Täby lät stöldmärka sina värdesaker upphörde stölderna på klubbens område helt.

Text: Jens Augustinsson • 2016-02-02 Uppdaterad 2021-06-09

Tio sätt att skydda sig mot båttjuvar

TV: Här rammar båttjuvarna polisbåtarna

Näsbyvikens båtsällskap i Täby deltar i ett projekt som startades av SSF Stöldskyddsföreningens i april förra året. 500 märksatser med märk-DNA erbjöds till klubbens 750 medlemmar som fick pensla det på allt stöldbegärligt. Samtidigt sattes varningsdekaler och skyltar upp i området för att varna tjuvarna om märkningen.

Resultatet är hittills bättre än vad man vågat drömma om. Roger Alm är ordförande i Näsbyvikens båtsällskap i Täby och ser mycket nöjt tillbaka på det gångna året.
– Det känns fantastiskt att vi varit fria från stöldförsök. Vi klarade till och med sommarmånaderna, som annars är högsäsong för båttjuvar, säger han.

Succéresultatet har hållit i sig. Ända fram tills ett par veckor sedan då en båt utsattes för inbrott och två drev försvann. Både båten och dreven saknade märkning.
– Vi försöker uppmärksamma båtägarna på att genomföra märkningen, men det verkar som några tagit vintervila. Ju fler etiketter desto större chans att tjuvarna går någon annanstans, säger Staffan Bjernekull som är kanslichef på Näsbyvikens båtsällskap.

Historiskt har klubben haft ett antal incidenter varje år. I och med det lyckade resultatet beslutade båtsällskapet på sitt årsmöte att införa krav på att alla klubbmedlemmarnas utombordare, trailers och drev ska DNA-märkas. Alla 900 medlemmar ställer sig positiva till kravet som gör området tryggare.
– Det är väldigt glädjande att stölderna har minskat och det ska bli spännande att se vad slutresultatet blir när vi utvärderar projektet i april, säger Annika Brändström, vd på SSF.

Projektet är ett samarbete mellan Näsbyvikens båtsällskap, Svenska sjö och SSF.

 

Båttjuv åtalas för stöld för tredje gången

Fakta: Detta är DNA-märkning

DNA-märkning innebär att en fluorescerande vätska, osynlig för blotta ögat, men synlig med hjälp av UV-ljus, appliceras på det som ska märkas.

Varje märkning har ett unikt DNA som går att spåra internationellt och är näst intill omöjlig att avlägsna, då minsta partikel av blandningen innehåller en unik kod. SSF:s DNA-märkning innehåller också en stor mängd mikropunkter som möjliggör avläsning och ägaridentifiering på plats dygnet runt.

Märkningen reagerar på UV-ljus vilket gör den lätt att hitta för Polisen. Alla polisbilar i Stockholms Län har utrustas med UV-lampor för att lättare hitta DNA-märkt stöldgods. Dessa är finansierade av Stöldskyddsföreningen.

För att visa att någonting är märkt fästs också petsäkra varningsdekaler på det märkta föremålet.


Text: Jens Augustinsson • 2016-02-02
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen