Artiklar

Båtmotorliga använde tv-soffa vid stöldkupp

Under vintern har det stulits båtmotorer för mångmiljonbelopp längs västkusten. Den ena stölden fräckare än den andra. Inför påsken, som är stöldligornas högtid, går polisen ut och varnar för tjuvarna – och deras fräcka stöldknep, berättar tidningen GT.

Text: Jens Augustinsson • 2016-03-17 Uppdaterad 2021-06-09

Stöldliga härjar i Bohuslän – motorer för miljonbelopp borta

Fem tips: Så slipper du få utombordaren stulen

Senast i raden av fräcka båtmotorstölder den här vintern inträffade i förra veckan, då en båtmotorliga tog sig in i en marina i Kungsbacka och stal båtmotorer till ett uppskattat värde av runt en miljon kronor.

Tidigare i vintras var Grebbestad i Bohuslän hårt drabbat då en liga plockade med sig motorer vid en marina i trakten, även då för belopp i miljonklassen.
Och även Strömstad har varit drabbat av motorstölder under vintern.

Thomas andersson på Polisens båtsamverkan säger till tidningen GT att det är under hösten som det stjäls allra flest motorer. Näst efter det är påsken den tid då flest motorer försvinner. Så det finns all anledning för klubbar och marinor att hålla ordentlig uppsikt över sina uppläggningsplatser under den perioden.

Nu går också Polisen ut och varnar för ett speciellt tillvägagångssätt, som Polisen aldrig sett tidigare.
Vid flera stölder i norra Bohuslän har man sett att tjuvarna borrat sönder metallen runt låsbulten i motorn för att sedan lätt kunna plocka av den från båten.

Tjuvarna i Bohuslän har fått namnet ”Borrligan” och nyligen skedde ytterligare en stöld i Bohuslän. Där är det dock oklart om det rör sig om ”Borrligan”.
Vid denna stölden användes ytterligare en metod som Polisen aldrig sett i båtsammanhang tidigare. Samtidigt som båtmotorstölden gjordes ett inbrott i en sommarstuga. Då bar tjuvarna ut en soffa och ställde under motorn, så att den inte skulle skadas när den föll ner.

 

TV: Här rammar båttjuvarna polisbåtarna

Greps med 16 stulna båtmotorer – frias


Text: Jens Augustinsson • 2016-03-17
ArtiklarLivetOmbordBåtmotorBåtstöld
Rulla till toppen