Redan i juni återgick antalet stölder till tidigare års nivåer vilket indikerar att de internationella ligorna redan är tillbaka i landet // Foto: Polisen

Artiklar

Båtmotorstölderna minskar – men trenden oroar

"Risken är stor att ligorna försöker arbeta ikapp förlorade intäkter"

Text: Martin Strömberg • 2020-09-04 Uppdaterad 2021-06-09

 

Under andra kvartalet 2020 har det polisanmälts 420 båtmotorstölder. Detta är en minskning med 36 procent jämfört med samma period 2019 då det polisanmäldes 653 stulna båtmotorer. Det visar den senaste statistiken från Brottsförebyggande Rådet (Brå).

De minskade stölderna är sannolikt en konsekvens av Covid-19 pandemin som påverkat hela samhället under denna period. I april och maj noterades en kraftig minskning av stölderna i alla regioner utom Region Nord, jämfört med samma period 2019. I juni månad var stölderna tillbaka på ungefär samma nivå som föregående år.

– Covid-19 medförde svårigheter för de internationella brottsnätverken – både att resa in i landet och att föra ut stöldgods ur landet – vilket bidrog till en tillfällig minskning av båtmotorstölderna, säger Viktor Eklöf, utredningsinspektör på Larmtjänst.

Att stölderna redan i juni återgick till tidigare års nivåer visar att de internationella ligorna redan är tillbaka i landet. Risken är nu stor att ligorna försöker arbeta ikapp förlorade intäkter under våren. Då riskerar vi en tråkig utveckling under resten av året, säger Viktor Eklöf.

Källa och tabeller: Larmtjänst.

Båtmotorstölderna minskar – men trenden oroar
Båtmotorstölderna minskar – men trenden oroar

Motorstölderna fortsätter att minska

Motorstölder för över 90 miljoner 2018

Polisen hittade två containrar med stulna båtmotorer

TV: Drönare hittade stulna båtar


Text: Martin Strömberg • 2020-09-04
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen