Bavaria R40

Artiklar

Bavarias smarta lösning för att bygga billigare

Bavaria R40 är en helt ny båt från Bavaria. Den största nyheten är dock inte själva båten, utan hur den är hopfogad.

Text: Mikael Mahlberg • 2016-06-10 Uppdaterad 2021-06-09

Bavarias smarta lösning för att bygga billigare
Bild: Bavaria

Istället för att på traditionellt vis först bygga båten och sedan inreda den, har Bavaria gjort tvärtom. All inredning – från minsta elkabel till soffor och navigatorer – byggdes först ihop i en enda modul på fabriksgolvet. Modulen sänktes sedan ned i skrovet tillsammans med däck och överbyggnad. På det sättet sparar Bavaria både tid och pengar, eftersom inredningssnickarna slipper krypa runt inuti båtarna. 

Bavaria har också för första gången gjutit skrovet med vakuumteknik, en nyhet som ger både lägre vikt och styvare skrov.

– Vi har jobbat länge för att få till stånd den här nya byggmetoden, och planerar att använda den på de flesta av våra framtida båtar, säger en glad Marcus Schichting på Bavaria.

Glädjen är förståelig. I den tuffa båtbranschen pågår hela tiden en jakt på kostnader, för den som kan bygga snabbast och billigast kan hålla lägre priser och därmed slå ut konkurrenterna. Bavaria har hittills varit ledande på det här området, och kan nu dra ifrån ännu mer.

Själva båten i sig då? Jo, R40 är en 40-fots flybridgeyacht som ska bli den första i en hel ny serie. Till skillnad från Bavarias andra flybridgebåt, Virtess, är själva flybridgen mindre och skrovet sportigare. I motorrummet ryms dubbla Volvo Penta D6-370 eller 400.

TV: Vi provkör Bavaria 420 Virtess

Forskare: Att vara vid vatten gör dig mindre stressad


Text: Mikael Mahlberg • 2016-06-10
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen