1077578.jpg

Artiklar

Thunderbird har dubbla V12:or på 3000 hk

Thunderbird i Lake Tahoe är en fantastisk båt och har dessutom en fantastisk historia.

Text: • 2015-06-29 Uppdaterad 2015-06-29
TV: Här släpper träbåten Hornet II loss sin V12
TV: Här är Riva Lamborghini
TV: Här är Ferraribåten som gör 120 knop
TV: Nya Cigarette Marauder SS – värstingarnas vrålåk

Här kan du se ett bildspel på Thunderbird

Thunderbird är verkligen ett säreget konstverk och dessutom en av Lake Tahoes mest berömda träbåtar. Båten byggdes till den excentriske dollarmiljonären George Whittell som fick den 1940. Whittell stora intresse förutom båtar var flygplan och han ägde en privat DC2:a. Det är lätt att se att konstruktörerna hade fått tydliga order om att båten skulle se ut som en DC2:a på sjön.

Whittell ägde stora landområden runt Lake Tahoe och lät även bygga sitt spektakulära sommarhus Thunderbird Lodge vid sjön. Där hade han bland annat byggt ett hus till sin elefant, samt en 180 meter lång tunnel till båthuset där Thunderbird låg redo för äventyr.

Med sina flygplansmotorer på 3000 hästkrafter kunde det bli rätt häftiga eskapader och Thunderbird användes för att imponera på affärsbekanta till Whittell. Efter att USA gått med i Andra världskriget så gömde han dock undan båten, då han blev rädd att myndigheterna skulle beslagta de kraftiga motorerna. Efter det las båten mer eller mindre i malpåse och historierna om den fantastiska båten började snurra. 

1962 lyckades casinoägaren William F. Harrah köpa Thunderbird från den nu rullstolsbundne Whittell. Thunderbird fick nu uppleva en ny storhetstid då superkändisar så som Frank Sinatra, Tony Bennett och Sammy Davis Jr uppträdde och roade sig ombord.

Sedan en tid tillbaka har Thunderbird återbördats till sitt båthus vid Thunderbird Lodge och hela fastigheten går att se vid bokade besök. Det bästa sättet att få syn på Thunderbird är nog att besköa Wooden Boat Show i Lake Tahoe i augusti. Där brukar Thunderbird visas då och då.


Text: • 2015-06-29
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen