Artiklar

Bilder: Svenske filmstjärnans lyxbåt k-märks

Sjöhistoriska museet, k-märker nu sex fritidsbåtar med en spännande historia.

Text: • 2014-11-25 Uppdaterad 2021-06-09
Bilder: Svenske filmstjärnans lyxbåt k-märks
Edvin Adolphsons motorbåt Marina

Bilder: Här kan du se alla k-märkta fritidsbåtar

Bilder: Kolla in Kreuger-båten
Bilder: Se drömbåtarna från förr
TV: Här sänker de sopporna med sten i havet
Bilder: Båtlivet på det ljuva 70-talet

Bland de utvalda finns ett par välkända båtar, till exempel kostern Lunkentuss i Sundsvall som seglade jorden runt i början av 1960-talet. En annan välkänd båt är den exklusiva salongsmotorbåten Tournesol från 1912 – som beställaren ville ha för att kunna se de OS-seglingarna i Nynäshamn från sjön. Här finns även segelbåten som en hovjuvelerare döpte till Briljant då han köpte den på 1960-talet. Och havskryssaren Gilda III där skrovet byggdes i Finland medan båtbygget färdigställdes i Västmanland. En båt som är särskilt personhistoriskt intressant är motorbåten Marina som fortfarande bibehålls i svenske filmstjärnan Edvin Adolphsons utformning från det sena 1950-talet.

– Bredden bland båtarna är stor, särskilt om man jämför den anspråkslösa motorbåten Liv, med den exklusiva Tournesol, säger Fredrik Blomqvist intendent på Sjöhistoriska museet. Liv är en motorsnipa av typen Skeppsbjörn med skrov i glasfiberarmerad plast och där originalmotorn från 1962 fortfarande används.

Läs mer om Sjöhistoriskas verksamhet kring kulturhistoriskt intressanta fartyg och båtar på museets hemsida. Här finns också fakta om k-märkning, ansökningsförfarande och listor över k-märkta fartyg och fritidsbåtar.


Text: • 2014-11-25
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen